Gazprom 2020. g. zaustavlja isporuke plina kroz Ukrajinu za Tursku

Ruski „Gazprom Eksport“ dostavio je bugarskoj vladi službeno pismo, u kojem se navodi, kako će ta tvrtka obustaviti isporuke plina Turskoj kroz Transbalkanski plinovod (ide kroz Ukrajinu, Rumunjsku i Bugarsku do Turske, op. ZM.) od siječnja 2020. godine (info: Bloomberg, s pozivom na bugarsku ministricu energetike Temenuzhku Petkovu).

„Gazprom Eksport“ (tvrtka kćer u 100%-tnom vlasništvu „Gazproma“) … planira obustaviti tranzit plina kroz Transbalkanski koridor iz Ukrajine u Tursku od siječnja 2020. godine“, navodi agencija, pozzivajući se na intervju bugarske ministrice energetike bugarskoj televiziji bTV.

Pri tom Sofija ima pravo pokrenuti sudski postupak s ciljem polučenja tranzitnih dividendi od Gazproma, koje je po ugovoru mora dobivati do 2030.g. Ali to će se dogoditi samo u slučaju ako druga cijev plinovoda „Turski tok“ zbog nekakvih razloga ne prođe kroz Bugarsku.

Naime, bugarski plinski operater „Bulgartransgaz“ u siječnju je donio konačnu investicijsku odluku o izgradnji novog plinovoda od granice s Turskom do granice sa Srbijom, koji će primati plin iz spomenutog plinovoda „Turski tok“. Odluka je usvojena nakon provedene aukcije za zakup plina iz tog budućeg plinovoda na bugarskom teritoriju, a plin su u 100%-tnom omjeru zakupile upravo tvrtke Buk+lgartransgaz i Gazprom koje s njim mogu dalje raspolagati. Tj. prodavati ga zainteresiranim kupcima. Prije svega se misli na Srbiju i Mađarsku, ali i na pojedine zemlje zapadno od Srbije, prije svega BiH (ili, u po njih nepovoljnijoj varijanti, samo na Republiku Srpsku).

Podsjećamo: plinovod „Turski tok“, koji dvjema cijevima povezuje rusku i tursku obalu dnom Crnog mora, imat će ukupni kapacitet od 31,5 milijardi m3 plina. Prva cijev tj. 15,75 mlrd m3 plina, namjenjena je za dostavu ruskog plina turskom tržištu, a druga za opskrbu zemalja Južne i Jugo-istočne Europe. Ovaj plinovod planira se pustiti u pogon do kraja 2019.g. Trenutačno se ruski plin Turskoj isporučuje plinovodom „Plavi tok“ (također dnom Crnog mora) i navedenim Transbalkanskim plinovodom kroz Ukrajinu i Bugarsku.
Spomenuta namjera „Gazprom Eksporta“ predstavljat će i prvi konkretan ruski energetski „udarac“ po Ukrajini, iako znatno manji u odnosu na onaj koji je tek očekuje nakon isteka njezinog dugoročnog ugovora s Rusijom 31.prosinca ove godine, o isporukama ruskog plina za Europu preko ukrajinskog teritorija. Naime, nakon toga glavnina ruskog izvoza plina za EU trebala bi se odvijati kroz plinovod „Sjeverni tok 2“ koji je još u izgradnji i također bi trebao biti gotov do 2020.g., kao i ranije izgrađenim istoimenim plinovodom („Sjeverni tok (1)“ i onima još starijima, koji vode preko Bjelorusije, Slovačke, Mađarske i td.

Medvedev: trebaju čvrsta jamstva EU da „Turski tok“ produljimo u Europu

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like