Gazprom bi mogao prekinuti isporuku plina Moldaviji

Gazprom ima pravo u potpunosti prekinuti isporuku plina Moldaviji u slučaju kršenja obveza plaćanja do 20. listopada i raskinuti ugovor zbog grubog kršenja vremenskog okvira za sklapanje sporazuma o podmirivanju naslijeđenog duga Moldovagaza, priopćio je ruski plinski holding u utorak, prenosi Tass.

Gazprom pridržava sva prava, uključujući pravo potpunog prekida opskrbe u slučaju kršenja obveze plaćanja plina do 20. listopada 2022. te pravo otkazivanja ugovora u bilo kojem trenutku zbog grubog kršenja roka za sklapanje sporazuma za namirenje naslijeđenog duga Moldovagaza. Nadalje, svi zahtjevi moldavske strane koji predviđaju izmjene ugovornih uvjeta bit će formalizirani samo kao odgovarajući dodaci ugovoru”, objavio je Gazprom.

Moldovagaz je opetovano prekršio uvjete ugovora u pogledu rokova plaćanja plina u 2022. i više puta se obratio Gazpromu za ublažavanje ugovornih obveza u pogledu količine opskrbe, istaknuo je Gazprom. Ruski holding je uvijek pokazivao razumijevanje za zahtjeve Moldavije, potvrđujući svoju usmjerenost na dugoročnu i obostrano korisnu suradnju, te je redovito izlazio u susret tim zahtjevima. Gazprom ima priliku u listopadu Moldaviji isporučivati ​​samo 5,7 milijuna kubičnih metara plina dnevno, navodi se.

Moldovagaz će nastojati ispuniti ugovorne obveze prema Gazpromu, napisao je u utorak izvršni direktor moldavskog plinskog distributera Vadim Ceban na svom Telegram kanalu. “Moldovagaz će, kao i prije, poduzeti sve napore da ispuni ugovorne obveze prema Gazpromu u listopadu. Poslovi transporta plina i distribucije plina grupe kompanija Moldovagaz spremni su za rad u izvanrednom stanju”, rekao je Ceban.

Podmirenje naslijeđenog duga za plin “izvan je okvira nadležnosti” uprave tvrtke, kazao je glavni menadžer. Moldovagaz je spreman uskoro održati razgovore s glavnim dioničarima kompanije i iznijeti konkretne prijedloge za rješavanje spornih pitanja, dodao je Ceban.

 





Komentari

komentar

You may also like