Gazprom će vjerojatno ipak nastaviti slati plin kroz Sjeverni tok 1

Transport ruskog plina kroz Sjeverni tok 1 mogao bi se ipak nastaviti u četvrtak nakon završetka remonta, rekla su dva upućena izvora za Reuters.

Plinovod, kojim stiže više od trećine ruskog plina u Europsku uniju, bio je zatvoren zbog godišnjeg održavanja koje je počelo 11. srpnja. Berlin je bio u strahu da će Rusija obustaviti slanje plina i nakon remonta. Također, pozivajući se na europskog povjerenika za proračun Johannesa Hana, list Wall Street Journal je objavio da Europska komisija ne očekuje ponovno otvaranje plinovoda nakon održavanja. Neimenovani izvori su Reutersu rekli kako očekuju da transport plina ipak krene na dogovoreno vrijeme, ali sa smanjenim kapacitetom od 160 milijuna kubika dnevno.

Ruski energetki div Gazprom je prošli mjesec smanjio isporuke na 40 posto uz obrazloženje da kasni povratak Siemensove turbine s popravka u Kanadi. “Oni (Gazprom) vratit će se na razine prije 11. srpnja”, rekao je izvor govoreći o količini plina koja se od četvrtka očekuje kroz Sjeverni tok 1. List Kommersant je u ponedjeljak objavio da je Kanada 17. srpnja avionom poslala turbinu u Njemačku. Izvor je rekao kako je malo vjerojatno da će se turbina montirati do 21. srpnja.

 

Komentari

komentar





You may also like