Gazprom isporučio prvu pošiljku „zelenog“ LNG plina u V. Britaniju

Kada ne ide u politici između Rusije i Zapadne Europe, ide u biznisu! Barem onom energetskom. Tako je u ponedjeljak. 8. ožujka iz Gazprom grupe stigla vijest kako je ta tvrtka danas isporučila prvu pošiljku “zelenog” ukapljenog plina u Europu.

Pošiljka ukapljenog plina s nula emisija ugljičnog dioksida isporučena je na Dragon terminal u Velikoj Britaniji.

“Prema sporazumu, Gazprom i Shell zajednički će nadoknaditi ugljični otisak pošiljke s potvrđenim certifikatima o emisiji tipa „Verified Carbon Standard“ i „Climate, Community and Biodiversity“. Kvote za emisiju CO2 korištene u transakciji bit će otkazane. Stoga pošiljka LNG-a isporučena u okviru sporazuma postaje neutralna u pogledu emisija tijekom cijelog svog vijeka trajanja: od vađenja i proizvodnje do transporta i krajnje potrošnje”, navodi se u priopćenju.

Kupac je bio Royal Dutch Shell (britansko-nizozemska energetska tvrtka, jedna od najvećih te vrste u svijetu). Cijena ugovora nije navedena.

Izvršni potpredsjednik Shell Energy Steve Hill zahvalio je Gazpromu na suradnji u isporuci.

“Već smo isporučili sedam pošiljaka neutralnih na CO2 u Aziju i oduševljeni smo što možemo ponuditi ovu opciju kupcima u Velikoj Britaniji”, izjavio je Hill.

I dok se unutar EU i na relaciji Njemačka-SAD lome koplja oko ruskog baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2 koji bi trebao osigurati dovoljne količine prirodnog plina Njemačkoj i EU u vrijeme dok one postupno odustaju od „prljavih“ energenata uključno i nuklearne energije do 2050. godine, dotle Velika Britanija nakon Brexita s tim, očito, nema prevelikih problema. Sama rješava svoje energetske probleme na način i s kim ona to hoće. Kada joj odgovara i „omraženi“ Gazprom joj je i više nego primamljiv i poželjan partner. EU će se, suprotno tome, još dugo boriti s „vlastitim demonima“.

Komentari

komentar

You may also like