Gazprom iznenada prestao prodavati plin. Cijena u Europi naglo skočila

Ruski Gazprom Export prestao je prodavati plin za 2022. godinu na svojoj elektroničkoj platformi. Kako je izvijestio američki Bloomberg, posljednji ugovor za prvo tromjesečje 2022. godine prodan je 23. kolovoza. U sljedeća dva dana prodani su samo ugovori za 2023. godinu.

Do izmjena ugovora došlo je svega sat vremena nakon što je njemački sud donio odluku o projektu plinovoda Sjeverni tok 2 kojom je odbio izuzeti ovaj plinovod iz Plinske direktive EU ili tzv. Trećeg energetskog paketa EU, što može utjecati na njegov rad. Naime, tom se direktivom vlasniku plinovoda (u ovom slučaju to je Gazprom) nalaže da polovicu njegovog ukupnog kapaciteta prepusti na raspolaganje drugom dobavljaču. O tome, i onome što bi moglo uslijediti, opširnije smo pisali jučer.

Već u petak navečer, 27. kolovoza, cijena plina na europskom tržištu premašila je 580 dolara za tisuću kubičnih metara, što je više od 6 posto u odnosu na cijenu od zatvaranja burze u četvrtak.

Danas je iz Rusije stigla vijest kako je tamošnja velika energetska tvrtka Rosneft zainteresirana za isporuke Europi 10 milijardi m3 plina godišnje temeljem memoranduma potpisanog s britanskim energetskim divom BP-jem, i da bi to mogla činiti upravo kroz plinovod Sjeverni tok 2. Taj je prijedlog predsjednik Rosnefta Igor Sečin pismeno uputio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ovoj vijesti možemo pridodati i onu, također današnju, prema kojoj se predsjednik uprave Gazproma Aleksei Miller sastao s predsjednikom austrijske tvrtke OMV Rainerom Seele. Na sastanku je čelnik Gazproma izjavio kako je projekt Sjeverni tok 2 u završnoj fazi implementacije.

 





Komentari

komentar

You may also like