Gazprom naglo povećava tranzit plina kroz Poljsku

U ponedjeljak, 23. kolovoza, u večernjim satima, Gazprom je naglo povećao opskrbu plinom kroz plinovod Yamal-Europe za Njemačku. Od početka kolovoza, uključujući i zbog požara u Gazpromovoj tvornici za pripremu plinskih kondenzata za transport u blizini Novy Urengoya, opskrba je smanjena za gotovo četiri puta.

Prema njemačkom operateru Gascade, isporuke ruskog plina plinovodom Yamal-Europe u Njemačku noćas su naglo porasle. Gazprom je sa 1,5 milijuna kubičnih metara na sat odjednom prešao na 2,64 milijuna. Proračuni pokazuju da bi isporuke trebale narasti na 3 milijuna.

Ova razina punjenja odgovara ugovorenoj razini – 88 milijuna kubičnih metara dnevno.

Krajem srpnja tranzit kroz Poljsku iznosio je 82 milijuna kubičnih metara dnevno, no u kolovozu je pao na svega 50 milijuna, a nakon navedenog požara urušio se do 21 milijun kubičnih metara dnevno.

Ruska plinska tvrtka nije otkrila razlog pada zaliha, ograničivši se na izjave o proučavanju razloga. Istodobno, Gazprom je počeo aktivno povlačiti plin iz svojih rezervi u njemačkim skladištima i tako nadoknađivao do 40 milijuna kubičnih metara dnevno, navodi Eadaily.

Gazprom navodi kako sada ispunjava sve ugovorne obveze, a dodatne narudžbe bit će ispunjene nakon pokretanja plinovoda Sjeverni tok 2, što se očekuje do kraja ove godine.





Komentari

komentar

You may also like