„Gazprom“ obustavio tranzit plina za EU kroz Poljsku

Ruski plinski div „Gazprom“ obustavio je protok plina kroz poljski dio plinovoda „Yamal-Europa“.

Prema podacima operatera Gascade, koji preuzima tako isporučivan ruski plin na teritoriju Njemačke, protok plina na toj (poljskoj) dionici plinovoda pao je s 9 milijuna kW/h u nedjelju na 461, 5 tisuća kW/h u ponedjeljak, a do 8 sati u utorak potpuno je zaustavljen. Stariji direktor grupacije za prirodne resurse i sirovine agencije Fitch, Dmitry Marinchenko, izjavio je kako je Gazprom zaustavio tranzit zbog uravnoteženja izvoza s obzirom na preveliku ponudu.

„Prijelaz Poljske na rezervaciju snage posredstvom aukcijske prodaje, a također i sklapanje petogodišnjeg ugovora s Ukrajinom po uvjetima „uzmi i plati“, čini smjer kroz Bjelorusiju i Poljsku za Gazprom balansirajućim, tj. potencijalno najviše kolebljivim po količinama“. Istodobno taj analitičar smatra kako dugoročnog prekida tranzita kroz poljsku dionicu ove plinovodne trase ne treba očekivati: „Gazpromu je nužno očuvati sve smjerove, kako bi bio spreman za eventualni rast potražnje u budućnosti, zato će minimalne količine plina svejedno prolaziti“.

Ovdje treba naglasiti kako je rok za tranzit ruskog plina kroz Poljsku istekao 16. svibnja i da od tada plin kroz plinovod „Yamal-Europa“ protječe isključivo prema aukcijskim sporazumima. Tako je za lipanj na taj način rezervirano 94% njegovog kapaciteta.

Glasnogovornik Gazproma Sergey Kupryanov prethodno je izjavio kako će se, neovisno o isteku ugovora s Varšavom, isporuke plina po poljskoj dionici na ovaj ili onaj način nastaviti. I opunomoćeni predstavnik Poljske po pitanju energetske infrastrukture Pjotr Naimsky izjavio je kako Poljska očekuje očuvanje količina isporuka ruskog plina kroz svoj teritorij.

 





Komentari

komentar

You may also like