Gazprom odbio povećati isporuke plina u Europu izvan Sjevernog toka 2

Nova neugodna vijest po Europsku uniju i njenu politiku opskrbe tržišta prirodnim plinom. Nakon loših vijesti iz SAD-a o mogućem rastu cijena tamošnjeg ukapljenog plina (LNG) u sezoni grijanja zbog smanjenja proizvodnje, o čemu smo danas već detaljnije izvijestili, sada stiže i ona iz Rusije, Tamošnji državni plinski div Gazprom izvijestio je kako u studenom neće povećati isporuke plina u Europu bez korištenja novog plinovoda Sjeverni tok 2

Ruska plinska tvrtka nije rezervirala dodatne tranzitne kapacitete za studeni preko Ukrajine i Mađarske, a naručila je samo trećinu kapaciteta preko Poljske, kao u listopadu. Očito je da su dodatne zalihe, koje će se prodavati putem Gazpromove burze, spremne za isporuku isključivo kroz Sjeverni tok 2, čija je jedna cijev već potpuno napunjena plinom i spremna za puštanje u rad. Sada sve ovisi o brzini reakcije njemačkog regulatora koji odluku o davanju uporabne dozvole teško može donijeti do Nove godine što samo pojačava nervozu.

Europske burze odmah su reagirale na spomenutu vijest iz Gazproma. Cijene plina skočile su s 1.047 dolara za tisuću kubičnih metara na 1.278 dolara.

U Europi je održan novi krug aukcija za kapacitete plinovoda kroz koje se ruski plin isporučuje tom kontinentu. Gazprom je za studeni odbio rezervirati u svim smjerovima sve predložene količine veće od 140 milijuna kubičnih metara dnevno te se ograničio na nešto više od 40 milijuna kubičnih metara – za održavanje opskrbe kroz Poljsku i Rumunjsku, navodi medij Eadaily.

Danas se poljski operater Gaz-System natjecao za kapacitet plinovoda Yamal-Europa u iznosu 87,6 milijuna kubičnih metara dnevno. Gazprom, kao ni u listopadu, nije knjižio cijeli tranzit i ograničio se na samo trećinu kapaciteta – 30,9 milijuna prostornih metara dnevno. Ugovor o opskrbi plinom kroz Poljsku je istekao.

Gazprom je također odbio rezervirati dodatne ukrajinske tranzitne kapacitete.  Trenutačne zalihe ruskog plina kroz Ukrajinu već su pale ispod ugovorenog kapaciteta od 110 milijuna kubičnih metara dnevno i ne prelaze 86 milijuna kubičnih metara.





Gazprom neće povećati isporuke plina u studenom niti kroz plinovod Turski tok, koji već radi s preko 90% svog kapaciteta. Tvrtka nije knjižila dodatnih 16,7 milijuna kubičnih metara dnevno Mađarskoj preko Srbije. Na rumunjskoj ruti, Gazprom je neznatno povećao mjesečnu narudžbu – do 10,2 milijuna kubičnih metara dnevno od predloženih 14,6 milijuna kubičnih metara. U tom smjeru plin ide u Rumunjsku, a manji dio u Mađarsku.

S druge strane, Gazprom bi mogao povećati opskrbu Europi ako počne prodavati dodatne količine putem svoje elektroničke platforme (ETP) ili aktivno nadopunjavati svoje zalihe u skladištima u Europi koje su sada 8 milijardi kubičnih metara niže nego prije godinu dana.

Ali to će, prema svemu sudeći, moći učiniti nakon 1. studenog, kada se dovrši ubrizgavanje u ruska skladišta, uz ustrajnu odluku da će to učiniti samo putom Sjevernog toka 2.





 

Komentari

komentar

You may also like