Gazprom počeo ubrizgavati plin u 5 europskih skladišta

Gazprom je počeo ubrizgavati plin u pet europskih podzemnih skladišta tog energenta, priopćila je u utorak, 9. studenog, ta ruska energetska tvrtka.

Gazprom je odobrio i pokrenuo plan dostave plina u pet europskih podzemnih skladišta za mjesec studeni. Utvrđene su količine i rute tranzita plina, navodi se  u poruci te tvrtke.

Cijena plina u EU nakon što je Gazprom povećao isporuku europskim zemljama pala je za 4% i iznosi 911 dolara za tisuću kubnih metara, prema ICE interkontinentalnoj burzi u Londonu.

Njemački operater za prijenos plina Gascade i slovački Eustream, navode kako je povećano crpljenje plina iz Rusije kroz plinovod Yamal-Europe u Njemačku i kroz Ukrajinu u Slovačku.

Gazprom isporučuje 29,4 milijuna kubika dnevno u Njemačku kroz spomenuti plinovod Yamal-Europe, a 88 milijuna kubika dnevno preko Ukrajine u EU. Kako se i očekivalo, Gazprom je do 8. studenog trebao dovršiti ubrizgavanje plina u ruska podzemna skladišta za opskrbu domaćih potrošača u nadolazećoj zimi i početi ga preusmjeravati u skladišta u Europi.

Podsjećamo: razina rezervi plina u europskim skladištima znatno je niža od prosjeka u posljednjih pet godina, naglasio je krajem prošlog mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin koji je tada i dao zapovijed da se od 8. studenog počnu puniti europska skladišta. Gazprom će dodatno isporučiti 11 milijardi kubičnih metara plina Europi 2021. godine, izjavio je Viktor Zubkov, predsjednik uprave Gazproma.





Cijene plina u Europi naglo su porasle posljednjih mjeseci. Još početkom kolovoza futuresima (kratkoročni ugovori na spot tržištu) se trgovalo po 515 dolara za tisuću kubičnih metara, ali se ta cijena do kraja rujna više nego udvostručila, da bi 6. listopada skočila na povijesni maksimum od 1937 dolara. Sve to povećava troškove električne energije za stanovnike EU.
Stručnjaci smatraju kako su preduvjeti za ovakvo stanje u Europi niska razina popunjenosti njezinih skladišnih kapaciteta, ograničena ponuda dobavljača i velika potražnja za ukapljenim plinom (LNG) u Aziji. Nakon Putinovih uputa o povećanju zaliha na Starom kontinentu, cijena plina u Europi počela je padati. Međutim, još je uvijek visoka u odnosu na ranije godine.

Komentari

komentar

You may also like