Gazprom počinje gradnju „Sjevernog toka-2“ u ljeto ove godine: Njemačka dala prve dozvole

Tvrtka Nord Stream 2 AG – operator projekta „Sjeverni tok-2“, planira u veljači ove godine polučiti dozvolu za izgradnju istoimenog kontroverznog plinovoda, koji je već odavno izišao iz sfere energetskih strategija i komercijalnih interesa uključenih partnera i ušao u sferu čiste geopolitike.

Spomenuta tvrtka planira početi izgradnju plinovoda u ljeto ove godine, izjavio je jučer njezin direktor Paul Corcoran, dodavši, kako se tvrtka sada nalazi u fazi polučenja dozvola, koje očekuju dobiti u idućem mjesecu. Corcoran je izjavio da realizacija projekta ide po predviđenom planu.

U srijedu, 31. siječnja, tvrtka Nord Stream 2 AG objavila je informaciju, kako je od Njemačke upravo dobila dozvolu za izgradnju dijela plinovoda „Sjeverni tok-2“ u svojim teritorijalnim vodama i dijelu kopnene trase plinovoda u zoni Lubmina, pokraj Greifswalda.

Službenu dozvolu na izgradnju 55-kilometarske trase plinovoda izdala je nadležna njemačka lokalna institucija u skladu sa Zakonom o energetici. Ta je institucija u studenom 2017.g. izdala dozvolu Nord Streamu 2 AG za radove u zoni njemačkog isključivog gospodarskog pojasa. Radi se o dozvolama nužnim za izdavanje dozvole njemačkog Federalnog instituta za pomorstvo i hidrografiju, koju se planira polučiti u prvom kvartalu 2018.g. Spomenuti operater tvrdi, kako procedura dobivanja dozvola i od strane drugih četiriju zemalja (Rusije, Finske, Švedske i Danske) ide po predviđenom planu.

Projekt „Sjeverni tok-2“ predviđa izgradnju plinovoda po dnu Baltičkog mora, od ruske do njemačke obale, za isporuke plina Europi u količini od 55 milijardi m3 godišnje.
Podsjećamo: prošlog tjedna, na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, poljski predsjednik A. Duda izjasnio se protiv izgradnje „Sjevernog toka-2“, pri čemu je izjavio, kako on nije protiv ruskog plina općenito, već ne želi plaćati za nj veću cijenu nego Njemačka.

I američki državni tajnik Rex Tillerson, pri susretu s poljskim premijerom Mateušem Moraveckim, izjavio je, kako SAD podupire poljski stav i smatra da realizacija tog projekta „podriva stabilnost“ europske regije.

Senzacija iz svijeta energetike: Norveška se priključila projektu „Sjeverni tok-2“

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like