Gazprom počinje ubrizgavati plin u EU skladišta. Međutim, cijene opet rastu

Gazprom dovršava ubrizgavanje plina u podzemna skladišta u Rusiji kako bi osigurao nesmetanu opskrbu tim energentom domaćem tržištu u nadolazećoj zimi i počinje povećavati opskrbu plinom u skladištima u Europi.

To je sinoć najavio predsjednik uprave Gazproma Aleksei Miller nakon što je odgovarajući nalog za to dao predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin krajem listopada. Miller je rekao kako je bilo planirano da će ubrizgavanje plina u ruska podzemna skladišta biti završeno do 1. studenog, ali zbog najave dodatnih neradnih dana povezanih s epidemijom koronavirusa u Rusiji odlučeno je da se ubrizgavanje nastavi do zaključno 7. studenog.

Najava planova za povećanje ubrizgavanja ruskog plina u europska skladišta nakon završetka punjenja domaćih,  značajno je snižena cijena plina u Europi. Međutim, oni su i dalje na visokoj razini. U petak je cijena prosinačkih plinskih futuresa prema nizozemskom TTF indeksu, najlikvidnijem europskom čvorištu, iznosila 883 dolara za tisuću kubičnih metara.

Prošla zima bila je iznimno duga te je Europa postavila rekord u korištenju plina iz svojih skladišta – 66 milijardi kubnih metara. U Rusiji je također bilo potrošeno  60 milijardi kubika, što je povijesni rekord.

Međutim, prema najnovijim podacima od ponedjeljka, 8. studenog, futuresi za plin u Europi opet su porasli i to za 8% i iznose 960 dolara za tisuću kubičnih metara na tom istom nizozemskom čvorištu TTF.

Naime, prema podacima njemačkog operatera tranzitne plinske mreže Gascade, opskrba plinovodom Yamal – Europe od poljskog do njemačkog dijela i dalje ostaje na nuli.
Očito je kako europska plinska agonija neće završiti tako brzo kako bi mnogi htjeli, a u pozadini svega itekako se nazire i ruski plinovod Sjeverni tok 2 kojeg Rusija pod svaku cijenu želi pokrenuti, isto kao i dosadašnji njemački državni vrh. Ali mnoštvo je tu još nepoznanica s obzirom na politiku SAD-a i Bruxellesa po tom pitanju, kao i stavova buduće njemačke vlade. Njemački regulator već je dobio od ruske strane sve potrebne dokumente za izdavanje uporabne dozvole i regulator ima rok od cca tri mjeseca za donošenje odluke. Međutim to se može otegnuti, prema nekim mišljenjima čak i do svibnja ako EU bude razmatrala usklađenost operatera Sjevernog toka 2 tvrtku Nord Stream 2 AG s europskom plinskom direktivom.

Podsjećamo, ta je tvrtka u rujnu u Švicarskoj, gdje joj je sjedište, pokrenula postupak za svoju preregistraciju sukladno spomenutoj direktivi, gdje bi, onda, ruski plin istim plinovodom mogao teći neometano, u punom kapacitetu, a ne kao sada, u 50 posto svog kapaciteta. Naime, tom se direktivom onemogućuje da vlasnik nekog plinovoda bude i jedini opskrbljivač plina kroz njega.

Sadašnji većinski vlasnik od 50 % udjela u tvrtki-operateru Nord Stream 2 AG je Gazprom, a ostalo su ravnomjerni udjeli europskim energetskih tvrtki koje sudjeluju u tom projektu.

Komentari

komentar

You may also like