Gazprom: Poljska nastavlja kupovati ruski plin kroz opskrbu iz Njemačke

Poljska nastavlja kupovati ruski plin unatoč izjavi da to neće učiniti, rekao je u četvrtak glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov, dodajući da su izravne isporuke iz Rusije obustavljene zbog odbijanja prihvaćanja novog postupka plaćanja. No, tvrdi, ruski plin pristiže u Poljsku iz Njemačke preko plinovoda Yamal-Europa, izvještava TASS.

“Ovog je tjedna Poljska odbila platiti isporuke ruskog plina po novom postupku, u rubljima. Službeno je objavljeno da ruski plin više nije potreban i da se neće kupovati. Međutim, u stvarnosti je to pogrešno. Nakon obustave izravne isporuke, Poljska kupuje ruski plin, ali sada u Njemačkoj, iz koje se plinovodom Yamal-Europa vraća u Poljsku”, rekao je. Reverzne količine iznose otprilike 30 milijuna kubičnih metara dnevno, što je gotovo jednako zahtjevima ugovorenim s Gazprom Exportom prethodnih dana, dodao je Kuprijanov.

TASS je objavio da su ranije povratne isporuke plina putem plinovoda Yamal-Europa iz Njemačke u Poljsku povećale još 3,5% nakon što su nedavno porasle više od pet puta. Pumpanje plina plinovodom iz Njemačke u Poljsku poraslo je, tvrde, na 1,28 milijuna kubičnih metara na sat.

Gazprom je 27. travnja priopćio da je u potpunosti obustavio isporuku plina bugarskoj tvrtki Bulgargaz i poljskom PGNiG-u zbog neplaćanja u rubljima na vrijeme.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je 23. ožujka da neprijateljske države moraju plaćati ruski plin u rubljima, rekavši da će Moskva odbiti prihvatiti plaćanja prema plinskim ugovorima s tim državama u “kompromitiranim” valutama, posebice u dolarima i eurima. Gazprom je 26. travnja poljskim i bugarskim tvrtkama uvoznicima dostavio obavijest o obustavi isporuke plina počevši od 27. travnja zbog njihovog odbijanja da izvrše konačna plaćanja u ruskim rubljima.

Prema podacima ruske Federalne carinske službe, isporuke ruskog plina Poljskoj porasle su za 9,4% u 2021. godini na 10,58 milijardi kubnih metara, dok su se isporuke Bugarskoj udvostručile prošle godine na 3,15 milijardi kubičnih metara, piše TASS.
Komentari

komentar

You may also like