Gazprom se oglasio o sudbini tranzita plina kroz Ukrajinu nakon pokretanja „Sjevernog toka 2“

U srijedu objavljeni detalji potpisanog američko-njemačkog sporazuma o plinovodu Sjeverni tok 2 kojim se de facto omogućuje njegovo puštanje u pogon nakon skorog dovršetka izgradnje, uz  navedene dodatne alate kojima se želi osigurati nastavak tranzita ruskog plina kroz Ukrajinu, ne silaze s fokusa pozornosti svjetskih medija. Kako i ne bi – Washington je pristao na ono čemu se godinama oštro protivio, pobjednici ove „velike igre“ i geopolitičke “partije šaha” definitivno postaju Njemačka i Rusija, a gubitnici prije svega Ukrajina a onda i istočne članice EU, predvođene Poljskom, koje su se također svih ovih godina snažno protivile dovršetku navedenog ruskog plinovoda i “dragovoljno” se, već na samom početku njegove izgradnje isključile od eksploatacije istoga tj. kupnje ruskog plina (poput Estonije, Latvije i Litve).

Danas se na temu mogućeg obnavljanja ugovora o tranzitu ruskog plina kroz Ukrajinu oglasio predsjednik uprave ruskog Gazproma Aleksej Miller.

Prema njegovim riječima, odlučujući čimbenici za to bit će ekonomska izvedivost i razina stanja i pripremljenosti plinskog transportnog sustava Ukrajine. Istodobno je napomenuo kako je, uzimajući u obzir kriterije financijske relevantnosti i spremnosti ukrajinskog transportnog sustava plina, Gazprom spreman ne samo nastaviti isporuke, već i na povećanje njihove količine nakon 2024. godine.

“… Gazprom je čak spreman povećati opseg tranzita kroz Ukrajinu”, citira Millera RT. Također je dodao da bi se pitanja novih količina kupnje plina od Rusije za tranzit preko teritorija Ukrajine trebala rješavati pod tržišnim uvjetima i po tržišnim cijenama. „Ključni element „ekonomske izvedivosti “, ponavljamo, je povećanje potrošnje ruskog plina u Europi. Bit će povećanja, bit će tranzita kroz Ukrajinu”, obećao je Miller.

 

Komentari

komentar





You may also like