Gazprom: Siemens ne popravlja turbine

Zamjenik predsjednika Upravnog odbora Gazproma Vitaly Markelov optužio je u srijedu Siemens, rekavši da tvrtka ne radi na popravcima turbina koje su potrebne za protok plina kroz plinovod Sjeverni tok 1, izvještava Baha News.

U intervjuu za kanal “Russia-24“, Markelov je objasnio situaciju: “Problem se odnosi na neispravne motore koji su u stanju prisilnog zastoja na kompresorskoj stanici zbog hitnih kvarova. Siemens ne obavlja nikakve radove na otklanjanju ovih problema.” Nadalje, zamjenik predsjednika Gazproma rekao je kako je kompanija očekivala da će popravljena turbina biti vraćena tvrtki u svibnju ove godine. Uz to, istaknuo je da u ovom trenutku postoji samo jedna koja radi; u kompresorskoj stanici Portovaya.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u srijedu da Rusija ostaje pouzdan partner kada je riječ o isporukama plina te je naglasio da je Gazprom bio prisiljen smanjiti svoje isporuke plina zbog zapadnih sankcija.

Peskov je na konferenciji za novinare komentirao da nije ispravno izravno povezivati ​​količinu plina koju Rusija izvozi u Europsku uniju s odgovorom na sankcije EU-a. Naveo je da Kremlj neće namjerno održavati niske isporuke plina dok blok ne ukine sankcije i ponovio kako se sankcijama jednostavno stvaraju poteškoće u procesu održavanja, brze zamjene rezervnih dijelova i slično, što je rezultiralo prekidom isporuke plina.

Ranije u srijedu, njemačka tvrtka Gascade izvijestila je da su Gazpromove isporuke plina pale na manje od 20% njegovog kapaciteta plinovoda Sjeverni tok 1. Prethodno je ruski naftni i plinski div najavio da će od danas smanjiti isporuke plina.

Sapunica između Kanade, Njemačke i Gazproma oko plinske turbine se nastavlja





Komentari

komentar





You may also like