Gazprom: Sjeverni tok 1 ipak neće biti pušten u pogon u subotu

Ruski Gazprom objavio je u petak da se isporuke plina preko Sjevernog toka 1 neće u subotu nastaviti, nakon što je utvrđeno da na glavnoj plinskoj turbini na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga curi ulje, prenosi Reuters.

Gazprom tvrdi da turbina ne može sigurno raditi dok se istjecanje ne riješi, a nije dao nikakav vremenski okvir kada bi plin mogao ponovno krenuti kroz plinovod što se trebalo dogoditi u subotu, nakon trodnevne stanke radi održavanja.

Izvori upoznati s planovima Gazproma rekli su ranije u petak da se tvrtka sprema u subotu nastaviti s isporukama plina plinovodom Sjeverni tok 1, koji ide ispod Baltičkog mora i opskrbljuje Njemačku i druge države, nakon trodnevnog prekida radi održavanja. Plin je, po tim izvorima, trebao ponovo krenuti u subotu u tri sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

Gazprom je i ranije smanjene isporuke opravdavao radovima na održavanju, ističući da mu nisu vraćene turbine koje je poslao Siemens Energyju na servis. Izvršni direktor Aleksej Miller kazao je da sankcije znače da Siemens Energy, dobavaljač opreme za plinovod, ne može provesti redovito održavanje. Njemačka kompanija obavljala je servis u Kanadi koja je blokirala opremu budući da je Rusiji uvela sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Moskva pripisuje probleme sa Sjevernim tokom 1 sankcijama, koje su, kako tvrdi, omele uobičajeni posao održavanja. Bruxelles pak uzvraća da je to izgovor, optužujući Rusiju da plin koristi kao ekonomsko oružje. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ranije u petak je rekao da bi isporuke Sjevernim tokom 1 mogle ponovo biti prekinute budući da je u opasnosti pouzdan rad cijelog sustava, navodi Reuters.

Europske zemlje u međuvremenu uvode mjere štednje kako bi osigurale dovoljno plina za zimu i pokušavaju pronaći nove izvore nabave, a ponovo uključuju i već ugašene termoelektrane na ugljen. Sjeverni tok 1 jedna je od glavnih opskrbnih ruta Europe plinom. Siemens Energy je objavio da trenutno nije uključen u posao održavanja koji provodi Gazprom. Rekao je da je spreman pomoći ako je potrebno i da je održavanje isključeno iz sankcija.

Kremlj stanje oko „Sjevernog toka“ nazvao krizom. Je li ovo i konačni kraj isporuka plina, čega su se bojali u EU?

Komentari

komentar

You may also like