Konačno izgrađen! Gazprom: plinovod “Sjeverni tok 2” jutros je dovršen

Izgradnja plinovoda “Sjeverni tok 2” u potpunosti je dovršena ujutro 10. rujna, navodi se u priopćenju Gazproma, a prenosi TASS.

“Na jutarnjem operativnom sastanku Gazproma, predsjednik Uprave Aleksej Miller rekao je da je u 8:45 po moskovskom vremenu izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2 u potpunosti dovršena”, navodi se u priopćenju. Ranije je objavljeno da je operater projekta završio postavljanje posljednje cijevi Sjevernog toka 2.

Tvrtka očekuje da će plinovod pustiti u rad do kraja godine. Prema podacima Gazproma, ove godine plinovodom Sjeverni tok 2 može se isporučiti 5,6 milijardi kubnih metara plina. Bloomberg je, pozivajući se na izvore, izvijestio kako Gazprom planira početi opskrbu plinom kroz prvu cijev Sjevernog toka 2 od 1. listopada, a kroz obje – do 1. prosinca.

Sjeverni tok 2 uključuje dvije cijevi plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke. Radovi su obustavljeni u prosincu 2019. nakon što je tvrtka Swiss Allseas odustala od polaganja cijevi zbog prijetnje američkim sankcijama. Od prosinca 2020. godine nastavljena je izgradnja plinovoda.

Komentari

komentar





You may also like