Kremlj: Sjeverni tok 2 uravnotežit će cijene plina

Europsko plinsko tržište potresaju povijesno visoke cijene plina, što povećava nervozu kako političkih struktura u Bruxellesu i većine metropola EU, tako i kod potrošača. Kod prvih, naravno, jer trebaju svojim građanima i poslovnom sektoru objasniti razlog sadašnjeg cjenovnog divljanja koje traje već više od dva mjeseca i za koje, očito, nitko nije bio pripremljen. A cijenu promašaja energetskih politika, ili nemogućnost sagledavanja nadolazećih kratkoročnih događaja koji utječu na tržišta morat će na kraju netko platiti, poglavito ako se ispostavi kako u plinskim skladištima neće biti dovoljno plina do kraja sezone grijanja koja u EU samo što nije počela.

U tim i takvim okolnostima, karakterističnim po rekordnim cijenama „plavog energenta“ i isto tako rekordno ispražnjenim europskim plinskim skladištima, profitira Rusija – odnosno njene velike energetske tvrtke poput Gazproma i Rosnefta, vrijednosti čijih dionica proteklih dana ubrzano rastu. Očito ne slučajno. Svi europski kupci, naime, s nestrpljenjem očekuju nove dodatne količine ruskog plina kao spas – po tko zna koji put za – Europu, kronično siromašnu energentima (ako isključimo ugljen, ali energent čija je uporaba u EU gotovo u potpunosti zabranjena zbog velike količine štetnih emisija CO2, ili čak nuklearne energije koje se EU također mora postupno odreći, iako, primjerice, u Francuskoj ona trenutačno zadovoljava čak između 75-80% ukupno potrebne za energijom te zemlje).

Rusija, dakako, uvijek ima lijek za poremećeno stanje na europskom plinskom tržištu pa tako i za ovo najnovije, na kojemu je cijena za 1000 m3 plina danas dosegla nevjerojatnih 970 dolara. Tako, maloprije, glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov kaže kako će rano puštanje u rad plinovoda Sjeverni tok 2 uravnotežiti cijene prirodnog plina u Europi, uključujući i one na licu mjesta (spot cijene po načelu „kupi i odmah preuzmi“).

Na pitanje hoće li novi rekord u cijenama plina u Europi utjecati na cijenu “plavog goriva” u Rusiji, Peskov je odgovorio: “Ovi procesi nemaju nikakve veze s Rusijom” s obzirom kako se spot cijene plina i ugovorne cijene za plin iz plinovoda formiraju na različite načine, pa stanje u Europi neće utjecati na Rusku Federaciju.

Peskov je također kazao kako je pitanje pristupa Rosnefta izvozu plina kroz plinovod (što je do sada monopol Gazproma) pokrenuto u više  navrata (o tome smo nedavno pisali na našem portalu u kontekstu uvrštavanja plinovoda Sjeverni tok 2 u okvire europske plinske direktive). Međutim, do sada nisu donesene nikakve odluke, navodi Peskov, čije riječi prenosi Interfax.

Z. Meter: Tko udara na Europu? Cijena plina veća od 800 dolara! Ubrzano raste cijena struje!
Komentari

komentar

You may also like