Gazprom u subotu obustavlja slanje plina Finskoj

Ruski Gazprom obavijestio je u petak Finsku da će zaustaviti dotok prirodnog plina od subote ujutro, objavila je finska državna plinska kompanija Gasum.

Gasum je odbio plaćati Gazpromu plin u rubljima kao što je Rusija bila zatražila od europskih zemalja. “Gazprom Export obavijestio je u petak 20. svibnja popodne Gasum da će isporuka prirodnog plina Finskoj po ugovoru s Gasumom biti prekinuta u subotu 21. svibnja u 4 sata ujutro po GMT-u”, priopćio je Gasum.

Tvrtka će nastaviti opskrbljivati finske kupce plinom iz drugih izvora preko plinovoda Balticconnector. “Pažljivo smo se pripremili za ovu situaciju i osigurali da ne bude poremećaja u mreži za prijenos plina, moći ćemo opskrbljivati sve svoje kupce plinom u mjesecima koji dolaze”, rekao je direktor Gasuma Mika Wiljanen.

Rekao je i da je žalosno da će opskrba plinom koja je u skladu s ugovorom biti zaustavljena. Gasum je već u srijedu bio upozorio da bi Rusija mogla prekinuti s dostavom plina zbog sukoba oko plaćanja u rubljama. Iako najveći dio plina koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, plin čini samo 5 posto godišnje energetske potrošnje u toj zemlji.

Komentari

komentar





You may also like