„Gazprom“ u travnju počinje s isporukama LNG plina u Indiju

Ruski naftni div „Gazprom“ izvjestio je indijskog partnera GAIL o pripremi za početak isporuka ukapljenog (LNG) plina u travnju 2018.g., sukladno ugovoru sklopljenom 2012.g. kojim se obvezuje indijskoj tvrtci isporučiti ukupno 2,5 milijuna tona plina.

GAIL je ranije izvjestio o želji promjena uvjeta 20-ogodišnjeg ugovora s „Gazpromom“, konkretno, glede rokova isporuka i cijene. Cijena u ugovoru formirana je prema indeksu JCC  (Japanese сrude cocktail). Šef ruske tvrtke Aleksey Miller već je ranije izvijestio kako pregovori o promjeni uvjeta ugovora traju.

Za osiguranje provedbe ugovora  tvrtka Gazprom Marketing & Trading (GM&T) sklopila je ugovor o zakupu 2,9 milijuna tona ukapljenog plina s projekta „Yamal LNG“ na istoimenom poluotoku na ruskom Arktiku, prvi dio kojeg će dobiti krajem ove godine. Isporuke vezane uz dugoročni ugovor s „Yamal LNG“ počet će u II. kvartalu 2018. godine.

GM&T je sklopio ugovor s „Yamal LNG“ uz naftnu indeksaciju u cjenovnoj formuli. LNG će se dostavljati uz uvjete FOB (free-on-board) u pretovarnu točku u Zapadnoj Europi, odakle isporuke idu dalje na tržišta Azijsko-tihooceanske regije, prije svega u Indiju.


Foto: “Yamal LNG” – izvozne rute (zimska i ljetna) 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like