Gazprom upozorio na moguću obustavu projekta „Sjeverni tok 2“

Zurich Insurance Group odustat će od ruskog projekta Sjeverni tok 2 suočavajući se s prijetećim američkim sankcijama europskim tvrtkama koje podržavaju izgradnju tog plinovoda vrijednog 11 milijardi dolara, rekli su dva izvora upoznata sa situacijom, a vijest je nedavno objavio Reuters.

Američki State Department ovog je mjeseca rekao tvrtkama za koje sumnja da pomažu u izgradnji plinovoda da se suočavaju s rizikom od sankcija jer odlazeća Trumpova administracija priprema posljednju rundu kaznenih mjera protiv tog energetskog projekta, izvijestio je Reuters ovoga tjedna. Spomenuta švicarska osiguravajuća kuća, koji ima svoju tvrtku i u SAD-u, jedan je od 20-ak osiguravatelja u konzorciju koji podupire projekt plinovoda, rekla je jedna osoba upoznata sa situacijom.

Danas je ruski Gazprom obavijestio investitore o rizicima od obustave ili potpunog prekida projekta izgradnje rusko-europskog plinovoda Sjeverni tok 2 zbog političkog pritiska, izvijestio je Reuters pozivajući se na Gazpromov dokument za plasman euroobveznica.

“Tijekom provedbe naših glavnih međunarodnih projekata, poput plinovoda Sjeverni tok 2, suočili smo se i možda ćemo se i dalje suočavati s rizicima povezanim s promjenom političke situacije u raznim regijama”, kaže Gazpromov bilten za investitore. “U iznimnim okolnostima, uključujući politički pritisak, takve promjene mogu dovesti do obustave ili prekida projekta”, navodi se u tekstu.

Do kraja tjedna Gazprom planira plasirati osmogodišnje euroobveznice u dolarima za ruske i strane ulagače. Kao organizatori plasmana izabrani su Gazprombank, JP Morgan, IMI-Intesa Sanpaolo, SMBC Nikko i VTB Capital.

Projekt plinovoda Sjeverni tok 2 već se oteže više od godinu dana (trebao je biti dovršen u prosincu 2019. g.) zbog američkih prijetnji sankcijama, a poskupio je za više od milijardu dolara – na 11 milijardi dolara. Mnoge strane tvrtke iz njega su se već povukle. Rusija mora dovršiti izgradnju plinovoda isključivo sa svojim brodovima. Jedan od njih, brod cjevopolagač Fortuna (za rad na manjim dubinama – do 30 m), kao i njegov vlasnik – ruska tvrtka KBT Rus LLC, mogao bi već danas pasti pod sankcije State Departmenta – u posljednji dan Trumpove administracije.





Njemačka se usprotivila novim ograničenjima Sjevernog toka 2 i ne podržava prethodno navedene američke prijetnje. Ipak, Gazprom će, kako navodi, završiti izgradnju plinovoda u razumnom roku, prema prospektu za plasman euroobveznica tvrtke.

Nord Stream 2 AG (operater projekta) odgađa završetak izgradnje planiran za 15. siječnja (u danskim vodama) i navodi kako tvrtka neće odmah početi s radovima od toga datuma kako je i planirano. Istodobno jačaju pritisci njemačkih ekoloških udruga na njemačkog regulatora da povuče svoje dozvole za dovršetak tog projekta. Naime, u petak, 15. siječnja, njemački je regulator produžio do kraja svibnja 2021. dozvolu za dovršetak izgradnje rusko-europskog plinovoda Sjeverni tok 2 u njemačkim vodama Baltičkog mora.

Operator projekta Sjeverni tok 2 planira dovršiti izgradnju plinovoda u lipnju 2021. godine. Međutim velike geopolitičke igre se nastavljaju i intenziviraju.





I upravo pristigla vijest: operater Nord Stream 2 AG– svjestan je izvješća o novim američkim sankcijama koje negativno utječu na projekt, a partneri su i dalje zainteresirani za njegov završetak, izjavila je tvrtka za rusku agenciju RIA.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva gospodarstva u utorak je izjavio kako je američko veleposlanstvo u Berlinu u ponedjeljak obavijestilo njemačku vladu o planovima za uvođenje sankcija.

“Svjesni smo medijskih izvješća o američkim sankcijama protiv tvrtki koje sudjeluju u projektu Sjeverni tok 2. Ne komentiramo potencijalne posljedice takvih radnji. Sjeverni tok 2, kao i tvrtke koje podupiru projekt, i dalje su duboko zainteresirani za njegov završetak i vjeruju da je puštanje u rad plinovoda u interesu europskih potrošača i doprinosi održavanju energetske sigurnosti i gospodarske konkurentnosti u Europi”, objavio je Nord Stream 2 AG.

 

Komentari

komentar

You may also like