Gazprom zaprijetio Moldaviji obustavom plina ako do sutra ne primi prispjelu uplatu

“Gazprom je jučer poslao službeno pismo Moldovagazu, u kojem je upozorio na svoju namjeru da zaustavi isporuku plina ako plaćanje ne bude izvršeno do 20. siječnja”, izjavila je moldavska premijerka Natalia Gavrilitsa na konferenciji za medije, a vijest prenose RIA Novosti.

“Moldovagaz” nije stigao prikupiti novac pa će danas biti održan sastanak Povjerenstva za izvanredno stanje, dodala je premijerka.

Vlada Moldavije je krajem listopada uvela izvanredno stanje u energetskom sektoru, jer se sporazum s Gazpromom bližio kraju, a dugovi koje je nagomilao Kišinjev spriječili su njegovo produljenje. Ipak, 29. listopada dvije su strane sklopile novi petogodišnji ugovor s povoljnim uvjetima za Moldaviju s obzirom na dogovorenu cijenu od oko 430 dolara za tisuću kubičnih metara. Gazprom je istaknuo kako je, uzimajući u obzir stanje, odlučio potpisati dokument praktički pod uvjetima moldavske strane, ali samo uz obvezu 100% plaćanja prispjelih tekućih obveza.

Mjesec dana kasnije, Kišinjev je imao problema s pravovremenim prijenosom 74 milijuna dolara za plin primljen u listopadu. Kako bi se otplatio dug, hitno su napravljene izmjene i dopune državnog proračuna.

Sljedeća kriza uslijedila je nakon povećanja nabavne cijene u siječnju na 646 dolara za tisuću kubika sa 450 dolara koliko je bilo u prosincu. Zamjenik moldavske premijerke Andrei Spinu istaknuo je da Moldovagaz pregovara s Gazpromom kako bi odgodio plaćanje, a također očekuje da će dobiti zajam za otplatu duga.

Od 1. veljače u Moldaviji može doći do ponovnog rasta tarife plina, a potom i povećanja cijene grijanja.





Tvrtka Moldovagaz osnovana je 1999. godine za opskrbu prirodnim plinom te zemlje. Gazprom u njoj posjeduje 50% udjela, još 35,3% pripada vladi Moldavije i td.





 

 

Komentari

komentar

You may also like