General Milley pozvao na oprez zbog nepredvidivosti ruskih poteza nakon nedavnih poraza u Ukrajini

Zapovjednik Združenog stožera američke vojske general Mark Milley tijekom posjeta američkoj vojnoj bazi u Poljskoj upozorio je da ostaje nejasno kako bi Rusija mogla reagirati na svoje najnovije vojne neuspjehe u Ukrajini i pozvao na pojačani oprez među američkim vojnicima.

Izjave generala Marka Milleya podsjetnik su na rizik od eskalacije dok Sjedinjene Države i njihovi NATO saveznici pomažu Ukrajini iz daljine, a Kijev zasad vodi uspješnu protuofanzivu protiv ruskih snaga, piše danas tportal.hr.

“Rat se trenutačno ne odvija dobro za Rusiju. Stoga je na svima nama da održavamo visoko stanje pripravnosti”, kazao je general Milley.

Novinari koji su putovali s njim zamoljeni su da ne objavljuju naziv baze niti opisuju njezinu lokaciju.

Milleyev posjet uključivao je pregled protuzračne obrane baze, koja uključuje raketne sustave Patriot koji bi bili posljednja linija obrane u slučaju da Rusija odluči napasti bazu riskirajući rat s NATO-om, navodi tportal.

Pri tom je kazao kako ne sugerira da su američke snage u Europi pod povećanom prijetnjom, ali da moraju biti spremne.

“U vođenju rata jednostavno ne znate s visokim stupnjem sigurnosti što će se sljedeće dogoditi.”
Povlačenje snaga ruskog predsjednika Vladimira Putina iz regije Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine prije tjedan dana izazvalo je neuobičajeno oštre javne kritike ruskih vojnih komentatora.

Putin je odbacio protuofenzivu, ali je u petak rekao da će Moskva snažnije odgovoriti ako njezini vojnici budu pod daljnjim pritiskom, navodi tportal.

Milley je ustvrdio da je rat u novoj fazi u kojoj su ukrajinske snage preuzele stratešku inicijativu, iako je upozorio da bi se to moglo ponovno promijeniti “za nekoliko tjedana ili mjeseci”.

“Zbog toga moramo pomno pratiti kakve će biti reakcije Rusije na to.”

Komentari

komentar
You may also like