General Milley: Prva američka raketa ispaljena na leteći objekt iznad jezera Huron promašila je cilj

Američki projektil zrak-zrak “Sidewinder” ispaljen na objekt na velikoj visini iznad Michigana promašio je cilj u nedjelju i pao u jezero Huron, otkrio je danas vrhovni general američke vojske tijekom konferencije za novinare u sjedištu NATO-a. General Mark Milley upitan je o incidentu tijekom posljednjeg današnjeg sastanka u Bruxellesu gdje su se okupili saveznici koji podupiru Ukrajinu u ratu s Rusijom. “Prvi je hitac promašio, ali drugi je pogodio”, rekao je general Milley i dodao: “Projektil je bezopasno pao u vodu. Pratili smo sve do kraja”, prenosi ga The Washington Times

Američko-kanadsko sjevernoameričko zapovjedništvo zračne svemirske obrane, poznato kao NORAD, otkrilo je još uvijek neidentificirani objekt u zraku u subotu dok je bio u kanadskom zračnom prostoru oko 100 km sjeverno od granice SAD-a. Ušao je u zračni prostor iznad Montane i odlebdio prema istoku prije nego što ga je oborio F-16 zračnih snaga, rekli su dužnosnici. Svaki projektil AIM-9X Sidewinder košta oko 400 000 dolara, što znači da su SAD potrošile gotovo milijun dolara da unište objekt opisan u medijskim izvještajima kao “mali, metalni balon s privezanim teretom ispod njega”. Također, američki dužnosnici su već objasnili da nepoznati objekti nisu imali pogon te da su vjerojatno nošeni vjetrom. Stoga je pomalo nevjerojatno da je napredni projektil koji je dizajniran za zračnu borbu i mete koje se kreću velikom brzinom uspio promašiti gotovo statičnu metu.

Ipak, general Milley je rekao da su vojni dužnosnici vrlo promišljeni u svom planiranju i naglasio da je zaštita američkog naroda njihov prioritet. “Procjenjujemo rizike samih balona — jesu li kinetička prijetnja ili ne, da ili ne? Jesu li oni obavještajna prijetnja? Jesu li prijetnja civilnom zrakoplovstvu?”, tvrdi.

Vojni dužnosnici rekli su da se nastavljaju napori da se izvuku svi ostaci objekta oborenog iznad jezera Huron – treći takav incident otkako su američki dužnosnici 4. veljače uspješno oborili kineski balon za nadzor. Dužnosnici Bijele kuće odbacili su mogućnost invazije vanzemaljaca, ali priznaju da ne znaju tko ili što stoji iza tri naknadno oborena objekta u zraku. Američki i kanadski istražitelji još uvijek pokušavaju doći do krhotina triju letjelica kako bi analizirali njihove karakteristike i vjerojatnu namjenu.

Komentari

komentar

You may also like