General Motors na strani Bidena: od 2035. auti bez benzinskih i dizel motora

General Motors (GM) postupno će ukinuti proizvodnju automobila i kamiona na klasični pogon (benzin i dizel) i prodavat će samo vozila s nula emisija CO2, objavila je tvrtka u petak, 29. siječnja (info: Reuters).

Stručnjaci odluku američkog automobilskog diva nazivaju “velikim pomakom” u svojoj politici, s obzirom na to da svjetski poznata marka automobila trenutno zarađuje milijarde dolara godišnje od kamioneta i terenaca koji troše puno klasičnih goriva – zagađivača.

Ova je dramatična izjava dana svega tjedan dana nakon što je novi američki predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost. GM-ova najava vjerojatno će potaknuti proizvođače automobila širom svijeta na preuzimanje sličnih obveza.

Uprava tvrtke objasnila je da je prijelaz na električna vozila dio većeg plana za postizanje energetske neutralnosti do 2040. godine.

“General Motors pridružuje se vladama i tvrtkama širom svijeta kako bi stvorio sigurniji, zeleniji svijet”, izjavila je predsjednica GM-a Mary Barra, koja je agresivno potaknula GM da se odmakne od proizvodnje benzinskih motora u korist onih „zelenih“. “Potičemo druge da slijede naš primjer i daju značajan doprinos razvoju naše industrije i gospodarstva u cjelini.”

Tvrtka je prošle godine u SAD-u prodala 2,55 milijuna automobila, ali samo oko 20 000 njih bili su električni automobili. U studenom je američki automobilski div objavio kako će u sljedećih pet godina uložiti 27 milijardi dolara u električna i autonomna vozila (bez vozača). Prije globalne pandemije koronavirusom Covid-19, na to se planiralo potrošiti 20 milijardi dolara.
U rujnu prošle godine guverner Kalifornije Gavin Newsom izjavio je kako ta država planira zabraniti prodaju novih automobila i kamiona na benzinski i dizelski pogon, počevši od 2035. godine. Nekoliko američkih država, uključujući Massachusetts, također je objavilo kako planiraju slijediti njihov primjer.

Ovdje bismo dodali i slijedeće: sve američke savezne države ne gledaju blagonaklono na „zelenu agendu“ washingtonskog establishmenta. Jedna od njih je, svakako je, i najbogatija savezna država, u kojoj se nalazi i sjedište američke naftne industrije i moći – Texas, koji svoje bogatstvo temelji isključivo na proizvodnji „crnog zlata“. Takav potez značio bi i velike gubitke za tamošnji naftni sektor što bi se itekako osjetilo na financijsku snagu Texasa a time i standard ljudi. Za razliku, primjerice, od spomenute Kalifornije, čija IT industrija (na kojoj počiva snaga te države), prijelaz na „zelenu energiju“ praktički neće ni osjetiti.

S ciljem davanja do znanja koliko je nova američka administracija privržena politici energetske neutralnosti, svjedoči i najava Joe Bidena od prošlog ponedjeljka, kojom je obećao zamijeniti vozni park američke administracije s oko 650.000 vozila na električni pogon.

Komentari

komentar

You may also like