General Tod Walters – novi zapovjednik NATO snaga za Europu

Foto: Defense News

Američki general Tod Walters imenovan je za novog glavnog zapovjednika Združenih snaga NATO saveza u Europi (SACEUR) i za zapovjednika Europskog zapovjedništva SAD-a, priopćila je služba za odnose s javnošću NATO saveza.

Trenutačno general Walters rukovodi Zapovjedništvom zračnih snaga NATO saveza, zapovjednik je Glavnog stožera amaeričkih zračnih snaga za Europu i Afriku sa sjedištem u njemačkoj zrakoplovnoj bazi Ramstein i odgovoran je za zračnu i protuzračnu obranu 29 država – članica NATO saveza. Njegov stožer zapovjeda zračnim snagama SAD-a u 104 zemlje Europe, Afrike, Azije i Bliskog istoka, kao i na Arktiku te Atlantskom i Indijskom oceanu. General Walters ranije je bio pilot, a sudjelovao je u američkim vojnim operacijama u Iraku.

Njegovu kandidaturu predložio je američki predsjednik Donald Trump. Sukladno proceduri, Waltersovu kandidaturu mora odobriti Senat, nakon čega će on na toj dužnosti zamijeniti američkog generala Curtisa Scaparrottija, koji ju obnaša od 3. svibnja 2016. g.

Glavni zapovjednik Združenih snaga NATO saveza za Europu (SACEUR) ima odgovornost za zajedničko zapovjedanje i provođenje globalnih vojnih operacija NATO saveza. Tijekom mandata generala Scaparrottija, u njegovoj domeni odgovornosti bio je nadzor operacija NATO saveza u Afganistanu, Iraku i na Kosovu, kao i realizacija dogovora s varšavskog i briselskog summita NATO saveza.Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like