General: Ukrajinski napadi zapadnim oružjem prekidaju ruske opskrbne linije

Ukrajina koristi oružje dugog dometa isporučeno sa Zapada i “pametne” granate od 155 mm kako bi pogodila ruska skladišta streljiva i opskrbne linije, prenosi Reuters. Na taj način prisiljava Moskvu da preispita način na koji opskrbljuje liniju bojišnice gorivom i streljivom, kazao je u četvrtak ukrajinski general.

Ukrajina je ranije u četvrtak priopćila da su njezine snage napale dvije vojne kontrolne točke i točku iskrcavanja u gradu na teritoriju pod ruskom okupacijom u južnoj Ukrajini, što je najnoviji napad za koji Kijev tvrdi da su u posljednja dva tjedna njegove snage izvele duboko u područjima koja drži Rusija.

General Oleksiy Gromov rekao je na konferenciji za novinare da su opskrbe oružjem sa Zapada ključne za ukrajinske udare i istaknuo topničke raketne sustave visoke mobilnosti (HIMARS) američke proizvodnje koje je Kijev počeo dobivati ​​prošlog mjeseca. HIMARS imaju veći domet i precizniji su od topništva iz sovjetskog doba koje je Ukrajina imala u svom arsenalu. “Smanjujemo neprijateljski potencijal, udaramo po logističkoj opskrbi, pogađamo njihovo streljivo… Neprijatelj je prisiljen promijeniti svoj sustav opskrbe streljivom i gorivom”, rekao je Gromov. “Upravo sada neprijatelj gleda na postavljanje odlagališta streljiva na razini brigade ne bliže od 100 kilometara od crte bojišnice, a skladišta na razini korpusa na udaljenosti od preko 150 km.”

Zapad je opskrbio Ukrajinu teškim topništvom većeg dometa i višecijevnim raketnim sustavima kako bi pomogao Kijevu da se održi unatoč nadmoći ruskog topništva u pogledu brojnosti i streljiva. Rusko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je kritiziralo Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo zbog pomoći u obuci ukrajinskih oružanih snaga i optužilo Washington da je Ukrajini osigurao instruktore koji bi pomogli kijevskim snagama koristiti HIMARS.

Gromovljeve tvrdnje Reuters nije mogao neovisno provjeriti. Ali sugeriraju da zapadno oružje ima veliki utjecaj na bojnom polju i moglo bi ukazivati ​​na suptilnu promjenu u dinamici rata nakon gotovo pet mjeseci. “Osim MLRS-a, aktivno koristimo pametne granate kalibra 155 mm, s elementima za samonišanjenje, uz pomoć kojih je već pogođeno gotovo 30 neprijateljskih oklopnih objekata”, rekao je Gromov.

Rusija, koja je napala Ukrajinu 24. veljače, zauzela je dio teritorija u južnoj Ukrajini i iskoristila svoju topničku nadmoć na istoku kako bi ostvarila postupne teritorijalne dobitke, na kraju zauzevši regiju Luhansk.





 

Komentari

komentar





You may also like