Geopolitički rizici povisuju cijenu zlata

Cijene zlata vjerojatno će idućih godina podržavati „nova norma“ povišene geopolitčke napetosti, priopćio je CNBC pozivajući se na analitičare Citi-ja.

Posljednjih mjeseci postoji više geopolitičkih razloga za investiranje u zlato, navode analitičari.

Politički izbori i glasovanja, vojni napadi i makroekonomska kriza indicirani su od strane Citija kao neki od ključnih geopolitičkih događaja koji mogu utjecati na investiranje u zlato. Nisu postojali čvrsti modeli dinamike cijene zlata u vrijeme globalnih napetosti. Međutim, njezin porast i veća potražnja za zlatom primjetni su upravo u takva vremena.
Investitori u vrijeme geopolitičkih potresa, kao pravilo, utočište traže u takvim aktivima, poput zlata, švicarskog franka i japanskog jena, jer tradicionalni aktivi, poput dionica i obveznica, često se smatraju kao nestabilnije investicije u neizvjesnim vremenima.

Prema prognozama Citija, cijene zlata iznosit će 1270 dolara za uncu do kraja 2018.g., nakon čega će porasti na cca 1350 pa i 1370  dolara za uncu tijekom iduće dvije godine.

Anlitičari JPMorgan-a za CNBC su izjavili kako „s filozofskog gledišta svatko želi zlato, ono će se uvjek smatrati sigurnim, ali postoji veliki rizik pada (cijena)“. Cijene zlata svjedoče o „velikim pokretima, sukladno s tržištem dionica“ i zato investitori moraju biti ozbiljni u svojim potezima, smatraju u JPMorganu.

Zlato je također osjetljivo na povišenje kamatnih stopa u SAD-u. Goldman Sachs očekuje, kako će u uvjetima povećanja zaposlenosti i normalizacije inflacije u SAD-u, tamošnji Federalni rezervni sustav slijedeće godine povisiti kamatne stope za čak četiri puta.
Spot cijene zlata u ponedjeljak su se snizile za 0,2% – do 1290 dolara za uncu. Međutim, od početka ove godine cijena zlata poskupila je za čak 12%.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like