George W. Bush: Povlačenje iz Afganistana je greška

 

Bivši američki predsjednik George W. Bush dao je nedavno intervju za Deutsche Welle. Mlađi Bush bio je američki predsjednik od 2001. do 2009. On inače odbija davati intervjue o politici od kada je u mirovini, već priča samo o slikarstvu s kojim se bavi po stare dane. Ipak, pristao je govoriti s njemačkom ekipom povodom snimanja dokumentarca o Angeli Merkel, kancelarski na odlasku. Pristao je dati intervju jer je cijeni i tvrdi da je u politiku unijela “čast i dostojanstvo”.

Bush je 2001. pokrenuo američki napad na talibanske snage u Afganistanu nakon napada na zgrade Svjetskog trgovačkog centra 11.9. Razlog je, navodno, bio taj što talibani odbijaju izručiti Osamu bin Ladena Americi. Napadu SAD-a se priključilo još 40 država, uključujući i sve članice NATO saveza. Rezultat rata je naglo povlačenje trupa nakon 20 godina i Afganistan koji je još više nestabilan i osiromašen. Rezultat su i najmanje 170 000 ubijenih sa svih strana od čega su dobar dio civili. Rezultat su oko 3 milijuna afganistanskih izbjeglica. Cijena: oko dvije bilijarde dolara. Bush sada, na svu sreću, politički djeluje samo kroz portrete i slikanje.

Povlačenje američkih trupa je nazvao “greškom”. “Bojim se da će afganistanske žene i djevojčice neizrecivo patiti”, kazao je bivši američki predsjednik. Govori kako se boji i za prevoditelje i ostale koji su im bili podrška: “Oni će biti ostavljeni i bit će zaklani od strane vrlo brutalnih ljudi i to slama moje srce”. George Bush je rekao kako misli i da bi se kancelarka Merkel složila s njegovim stavom oko povlačenja, prenosi DW.

 

Komentari

komentar





You may also like