Georgia potvrdila Bidenovu pobjedu nakon ručnog prebrojavanja

Georgia je potvrdila Joea Bidena kao pobjednika izbora 3. studenoga u toj saveznoj državi, nakon što je završeno ručno prebrojavanje glasova, rekao je državni tajnik Brad Raffensperger.

Ponovno prebrojavanje – koje je pokrenuto nakon neslužbenih rezultata prema kojima je Biden vodio ima 14 tisuća glasova prednosti u Georgiji – potvrdilo je Bidenovu pobjedu za 12.284 glasa, prema podacima Raffenspergerova ureda.

“Provjera je potvrdila da je prvotno strojno prebrojavanje točno prikazalo pobjednika na izborima”, navodi se u izjavi državnog ureda u četvrtak navečer.

Promjene u ukupnom broju glasova bile su “unutar očekivane granice ljudske pogreške koja se događa prilikom ručnog brojanja glasačkih listića”, navodi se.

Biden je prvi demokratski kandidat koji je pobijedio u Georgiji od Billa Clintona 1992.
Biden ima 306 elektora, a Trump 232. Za pobjedu na izborima potrebno je 270 elektora.

Očekuje se da će republikanac Raffensperger formalno potvrditi Bidenovu pobjedu u petak.

Raffensperger je za lokalnu televizijsku postaju rekao da Trumpova kampanja nije iznijela dokaze kojima bi podržala tvrdnje o prijevari u toj državi.

“Nismo vidjeli ni jedan dokaz, bilo što što bi to potvrdilo – jednostavno nije se pokazalo”, rekao je Raffensperger za televizijsku mrežu WSB-TV.

Trumpova kampanja može zahtijevati ponovno prebrojavanje nakon što rezultati budu potvrđeni, jer je prednost manja od 0,5 posto.

Trump je objavio u četvrtak kako je pronađeno tisuće glasačkih listuća u Georgiji koji nisu bili prebrojani te da će biti pobjednik kada se uračunaju ti glasovi. U utorak je pronađeno 2600 novih glasova u Georgiji, od kojih je Trump dobio 1643. Međutim, to je nedovoljno za preokretanje rezultata izbora u Georgiji.

Komentari

komentar

You may also like