Giuliani će braniti Trumpa od opoziva: dokazat ću prevare na izborima

Osobni odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa Rudy Giuliani izjavio je za ABC News kako je on dio predsjednikovog tima za obranu na predstojećem drugom suđenju za opoziv (impeachment) – i da je spreman argumentirati da predsjednikove tvrdnje o raširenoj prijevari birača nisu predstavljale poticanje na nasilje.

“Trenutno sam uključen … na tome radim”, rekao je Giuliani glavnom dopisniku Bijele kuće ABC News Jonathanu Karlu.

Odvjetnik je objasnio da će na liniji obrane iznijeti dokaze o prijevari na predsjedničkim izborima. Prema njegovim riječima, Trumpovi protivnici njegove izjave o prijevari smatraju poticanjem na nasilje, no ako se dokaže da se prijevara zaista dogodila, tada će Trumpove riječi postati legitimni stav.

Giuliani je rekao da postoje “različita mišljenja” u pogledu načina na koji bi predsjednik trebao pristupiti svom drugom opozivu. Bivši gradonačelnik New Yorka izjavio je kako će u svoju obranu predsjednika iznijeti navode o raširenoj prijevari birača koji su pokrenuti – i odbačeni – u desecima sudnica diljem zemlje.

Medij podsjeća da je Giuliani, zajedno s Trumpom, govorio na skupu 6. siječnja uoči napada na Kapitol kada je pet osoba, uključujući i policijskog službenika Kapitola, umrlo tijekom nasilnog proboja pro-Trumpovih pristaša u zgradu Kongresa.

Giuliani je naglasio da Trumpove riječi ne treba promatrati kao poticanje na nasilje, također zato što je prošlo neko vrijeme između predsjednikova govora i nereda, dok je poticanje poticaj za neposrednu akciju.





“Ljudi moraju istrčati usred govora, trčati ravno do Kapitola. To je u osnovi poticanje”, objasnio je.

Istodobno, Giuliani nije isključio da bi Trump mogao svjedočiti tijekom suđenja.

Što se tiče mogućnosti da se sadašnji predsjednik pomiluje, to bi, prema odvjetniku, bilo potpuno opravdano, jer “ustav ne ograničava koga možemo pomilovati”.





“Ako odluče pokrenuti postupak, trebao bi (sud) odbaciti opoziv kao potpuno nezakonit. To je bio jedini opoziv koji je ikad izveden u samo dva dana, tri dana”, rekao je Giuliani za ABC News. “Rekli bismo sudu:” Sada dopuštate da ubuduće, u osnovi za dva dana, Kongres može sam opozivati ​​sve što želi. “

Komentari

komentar

You may also like