Glasnogovornica Bijele kuće izbjegla odgovoriti o kinesko-ruskom partnerstvu

SAD imaju vlastiti odnos s Pekingom, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki tijekom sastanka za novinare u petak, upitana o tome kako predsjednik Biden gleda na jačanje veza između Rusije i Kine.

“Pa mi, odnosno predjsednik, gledamo na to kao da imamo vlastiti odnos s Kinom”, rekla je Psaki, izbjegavajući izvorno pitanje tako da je odmah skrenula na temu Ukrajine. Američki državni tajnik Antony Blinken nedavno je razgovarao s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem i “naglasio globalne sigurnosne i ekonomske rizike koje predstavlja daljnja ruska agresija na Ukrajinu”, dodala je Psaki. “Također smo prenijeli da će destabilizirajući sukob u Europi utjecati na interese Kine u cijelom svijetu. I svakako, Kina bi to trebala znati”, naglasila je to kao da želi educirati kineske vlasti.

Jučer su Rusija i Kina objavile su veliku zajedničku izjavu u kojoj su najavile svoje planove za produbljivanje suradnje u velikom broju područja. Izjava je uslijedila nakon posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Kini na poziv njegovog kolege, kineskog predsjednika Xi Jinpinga. “Prijateljstvo između dviju država nema granica i ne postoje zabranjena područja suradnje”, stoji u priopćenju. Dvije zemlje proglasile su zajednički stav o proširenju NATO-a, jednom od glavnih pitanja u zategnutim odnosima Zapada i Moskve. “Stranke se protive daljnjem širenju NATO-a i pozivaju Sjevernoatlantski savez da se suzdrži od ideoloških pristupa iz vremena Hladnog rata”, navodi se u priopćenju, pozivajući blok predvođen SAD-om “da poštuje suverenitet, sigurnost i interese drugih zemalja”, prenosi RT.

Ono što je također zanimljivo jest da je Kremlj je objavio izjavu u kojoj se kaže da Rusija “potvrđuje svoju privrženost principu politike jedinstvene Kine i potvrđuje da je Tajvan neotuđivi dio Kine te se protivi neovisnosti Tajvana u bilo kojem obliku”. Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova je na to reagiralo priopćenjem “da Peking nema pravo predstavljati Tajvan na svjetskoj pozornici i ne bi trebao prisiljavati druge zemlje, međunarodne organizacije i tvrtke da daju lažne izjave” o tom pitanju.

Sve je jasnije da Peking stoji uz Moskvu po pitanju sprečavanja daljnjeg širenja NATO-a, dok Rusija drži stranu Kine oko pripojenja Tajvana. Ono što je zanimljivo jest da glasnogovornica Bijele kuće ne može ponuditi suvisli komentar na takav razvoj događaja.

Komentari

komentar





You may also like