Glasnogovornik Kremlja pozvao da se ne iznose ‘glasne i zastrašujuće’ tvrdnje o svjetskom ratu

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov pozvao je da se ne iznose “glasne i zastrašujuće tvrdnje” o prijetnji svjetskog rata velikih razmjera usred posjeta predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, javlja Tass.

Upitan da procijeni koliko je svijet došao blizu novom globalnom zastoju i prijetnji globalnog rata velikih razmjera usred posjeta Pelosi Tajvanu, Peskov je pozvao “da se ne iznose glasne tvrdnje”. “Ne zagovaram davanje tako glasnih, zastrašujućih izjava. Predlažem da se to ne čini”, rekao je glasnogovornik novinarima u srijedu.

U međuvremenu, glasnogovornik je pozvao da se ne podcjenjuje razina napetosti koju je ovaj posjet prouzročio u azijsko-pacifičkoj regiji. “Ovo je najčišći oblik provokacije. Ovo uopće nije linija usmjerena na podršku slobodi i demokraciji. Ovo je ništa drugo nego provokacija. Takve korake moramo nazvati pravim imenom”, istaknuo je glasnogovornik. Istaknuo je kako je Moskva nepokolebljiva u stavu da se “takvim provokativnim koracima ne mogu niti trebaju postići nikakvi politički ciljevi”.

Pelosi je u Tajvan stigla kasnije u utorak, 2. kolovoza. Njezin posjet postao je prvi posjet američkog političara takvog ranga u posljednjih 25 godina. Peking je više puta upozorio Washington da takav posjet neće ostaviti bez posljedica i da će poduzeti oštre mjere.

Pakistan i Sjeverna Koreja stali uz Kinu u vezi Tajvana





Komentari

komentar

You may also like