Glavni pregovarač EU-a za brexit: sada su drugi vidjeli da napuštanje EU-a nije dobra ideja

Glavni pregovarač EU-a za brexit Michel Barnier poručio je kako su političari i glasači širom EU-a mogli vidjeti iz pregovora s Ujedinjenim Kraljevstvom, nakon brexita, da napuštanje EU-a nije najbolja ideja.

“Ti su pregovori pojačali uvjerenje lidera i građana da je bolje biti zajedno, nego samostalno”, kazao je Barnier u intervjuu za nedjeljni Le Figaro, prenosi portal politico.eu.

“Postoje istinske razlike između zemlje članice i treće zemlje! Vidjet ćemo to prilično brzo”, dodao je francuski diplomat.

Velika Britanija i Europska unija postigli su “u zadnji čas” dogovor o uređenju trgovinskih odnosa nakon isteka prijelaznog razdoblja 31. 12. 2020. Naime, do tada je Velika Britanija članice carinske unije i jedinstvenog tržiša.

London i Bruxelles najviše su se sporili po pitanju ribarstva, tvrde/meke granice između Sjeverne Irske i Irske, pitanja subvencioniranja domaće proizvodnje itd. U jednom se trenutku činilo da je izgledniji brexit bez sporazuma (Johnson je poručio poduzetnicima da se pripreme za taj scenarij), a tada bi EU i Velika Britanija trgovali po pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

 





Komentari

komentar

You may also like