Glavni ruski obavještajac: SAD su izgubile rat u Afganistanu i prepuštaju ga svojoj sudbini

Tajnik Vijeća sigurnosti Ruske Federacije i bivši čelnik ruske protuobavještajne službe – FSB Nikolaj Patrušev izjavio je nakon sastanka s kolegama iz Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti – ODKB – (ruski pandan NATO savezu), govorio je o povlačenju američke vojske iz Afganistana, prenose ruski mediji.

Patrušev je izjavio kako je povlačenje američkih snaga iz Afganistana, koje Washington pokušava prikazati organiziranim i koordiniranim, poraz SAD-a, koje sada tu zemlju prepuštaju svojoj sudbini.

Podsjetio je da su “Amerikanci počeli ovu igru”, pokušavajući iskoristiti Afganistan kao odskočnu dasku za projiciranje svog geopolitičkog utjecaja u regiji.

“Sjedinjene Države, koje sada aktivno smanjuju svoju vojnu prisutnost u Afganistanu, stvorile su talibane kako bi se suprotstavili Sovjetskom Savezu, a nakon toga je iz njih izišla Al-Qaida”, kazao je Patrušev.  „Mnogo desetljeća kasnije, Rusija i njezini partneri nastavljaju se nositi s teškim nasljeđem američke geopolitike u Afganistanu, godinama rade na stabilizaciji stanja u zemlji. A sada Amerikanci igraju iste destruktivne igre. … život civilnog stanovništva pati od kontinuirane terorističke aktivnosti i nepovoljne socijalno-ekonomske situacije”, izjavio je dalje.

Za ODKB je razvoj situacije u Afganistanu i suzbijanje prijetnji koje proizlaze s njegova teritorija jedno od prioritetnih područja aktivnosti već nekoliko godina. U isto vrijeme, Rusija podupire napore svih zainteresiranih država da pomire zavađene strane i stabiliziraju stanje u Afganistanu.

Komentirajući nedavnu izjavu američkog državnog tajnika Antonya Blinkena da “Washington povlači snage jer su sve zadaće u Afganistanu dovršene”, Patrušev je kazao:
“Sjetimo se točno koji su bili zadaci. Glavno je bilo uništavanje terorista, uključujući one iz već spomenutih organizacija. Međutim, Afganistan je do danas neprestano na vrhu popisa zemalja koje su najviše pogođene terorističkim napadima. Samo u prva tri mjeseca ove godine više od 3,5 tisuća ljudi postalo je njihovim žrtvama, od čega više od tisuću – u ožujku. Štoviše, militanti nisu ograničeni na akcije na afganistanskom tlu, oni predstavljaju prijetnju susjednim zemljama.”

Rješavajući problem borbe protiv droge, Amerikanci i njihovi saveznici također imaju negativna postignuća, navodi Patrušev.

“Od početka operacije Trajna sloboda 2001. godine, opseg proizvodnje heroina u ovoj zemlji povećao se deset puta. I danas na Afganistan još uvijek otpada oko 80% svjetske ilegalne trgovine opijatima. Nije realiziran ni deklarirani zadatak obuke i obrazovanja vojnog osoblja za afganistanske snage sigurnosti, pokrenut 2015. godine pod pokroviteljstvom NATO-ove misije za obuku “Odlučna potpora”. Afganistanske snage nacionalne sigurnosti i dalje su deficitarne kadrovski, svakodnevno trpe velike žrtve, a dezerterstvo je u porastu.”

Dakle, Sjedinjene Države ostavljaju Afganistan i afganistanski narod u vrlo teškoj situaciji, kazao je Nikolaj Patrušev i dodao kako SAD „za svoje neuspjehe uvijek nastoje okriviti druge“. Pri tom je podsjetio na američke optužbe protiv Rusije, da je ona navodno plaćala talibanima za ubojstva američkih vojnika. Dodao je kako o tome, iako je od tih optužbi prošlo gotovo godinu dana, „nikakvih dokaza Amerikanci još uvijek nemaju i ne može ih ni biti“. „Prvo imenuju krivca, a zatim pokušavaju izmisliti činjenice”, zaključio je Patrušev svoj govor na spomenutu temu.

Podsjećamo: bivši američki predsjednik Donald Trump usvojio je novu američku vojnu i sigurnosnu strategiju (o tome smo pisali u našim analizama)  koja se temelji na postupnom povlačenju američkih vojnika iz ključnih svjetskih žarišta, poput Afganistana, Iraka i Sirije tj. općenito Bliskog istoka, uz jače vojno angažiranje američkih regionalnih partnera kojima bi SAD uglavnom pružale obavještajnu i logističku potporu. Njegova je logika bila jasna: skupi i dugotrajni američki permanentni ratovi nisu doveli do osiguranja strateških američkih interesa (suzbijanja širenja moći SAD-u konkurentnih globalnih sila). Štoviše, američki vojnici ginu u borbi protiv terorizma koji primarno ugrožava njegove geopolitičke protivnike a ne više SAD koje su ga naučile sprječavati i koje su tisućama kilometara udaljene od tih nestabilnih prostora. Trump je javno kazao kako se Rusija, Kina i druge zemlje koje su ugrožene terorizmom o tome same moraju brinuti i da to SAD više neće za njih činiti.

Teško je, vjerojatno, i Trumpu i njegovom timu suradnika sada gledati kako Bidenova administracija u mnogim vanjskopolitičkim segmentima čini upravo ono isto što je i on činio i zbog čega je od demokrata, i osobno Joe Bidena, bio toliko kritiziran i napadan. Osim povlačenja Amerikanaca iz Afganistana – što je neposredna zasluga Trumpove administracije i njihovog sporazuma s talibanima u Dohi iz veljače prošle godine, to se ogleda i u predstojećim pregovorima Bidena s turskim čelnikom Erdoganom u Bruxellesu (što je činio i Trump a od čega je Biden javno zazirao), to se ogleda i u Bidenovoj ponudi Putinu za zajedničkim sastankom itd. Iako to Biden medijski uspješno maskira sankcijskim i retoričkim zaoštravanjem politike prema Moskvi, ili, u turskom slučaju, priznanjem genocida nad Armencima 110 godina nakon njegovog događanja, što nije ništa drugo doli političko trgovanje tom velikom  tragedijom.
Naravno, Biden i njegov tim zaigrali su s Rusijom vrlo riskantnu igru „mrkve i batine“ što je politika (to je dobrim poznavateljima ruskih prilika jasno) koja je unaprijed osuđena na propast. Drugim riječima postavlja se pitanje što će Washington moći učiniti ako eventualno dođe do potpunog kraha američko-ruskih odnosa što je Trump pod svaku cijenu želio spriječiti, i misli li Biden da će u tom slučaju i dalje moći imati sve pod kontrolom, odnosno što će učiniti ako Rusija u tom slučaju krene u još agresivnije vanjskopolitičke poteze, protivne američkim interesima što je vrlo vjerojatno?

Komentari

komentar

You may also like