Glavni ruski obavještajac: Zapadu je Navaljni nužan za destabilizaciju Rusije

Tema oko ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog i subotnjih prosvjeda na ulicama 30-ak ruskih gradova na koje je on pozvao građane te zemlje odmah po svom povratku u Moskvu iz Njemačke ne izlaze iz fokusa pozornosti i ruskih i Zapadnih političkih i medijskih krugova – naravno, za svaku od tih strana pod svojim kutom gledanja i objašnjavanja razloga nastaloga stanja. I dok Zapad po jednostranom obrascu osuđuje uhićenje Navaljnog i zahtjeva njegovo žurno oslobađanje kao i slobodu javnog izražavanja koje uključuje i pravo na prosvjede, dotle ruski državni vrh optužuje Zapad za miješanje u unutarnje stvari zemlje i poticanje tamošnjih ljudi, uključno i maloljetnika, posredstvom društvenih mreža na nezakonite prosvjede. Pri tom Moskva Zapadu sugerira da bi bilo bolje da se bavi svojim problemima kojih je jako puno. Posebno je po ovoj temi primjetna oštra retorika između američkog State Departmenta (preciznije američkog veleposlanstva u Rusiji) i ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Danas je tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev (osoba zadužena za koordinaciju svih ruskih obavještajnih službi i osoba od velikog Putinovog povjerenja), u intervjuu za novine Argumenti i Fakti komentirao ove događaje, kao i apel ukrajinskog državnog vrha da se prekinu svi odnosi s Rusijom dok se Alekseja Navaljnog ne pusti na slobodu.

Patrušev je izjavio kako je Aleksej Navaljni Zapadu potreban za destabilizaciju stanja u Rusiji, dok za apel iz Kijeva kaže kako izjave takvoga tipa štete interesima same Ukrajine koja koordinira svoje ponašanje s onim u inozemstvu (na Zapadu, op. GN.).

Kazao je, također, kako je Zapadu potreban „agent“ (vjerojatno misi na Navaljnog) za društvene prevrate, štrajkove, nove „majdane“, a do čega to može dovesti „vidimo na primjeru Ukrajine, koja je u praksi izgubila neovisnost”. Također je podsjetio kako je Navalny više puta prekršio ruski zakon i da „kao građanin Rusije, mora odgovarati za svoje ilegalne aktivnosti u skladu sa zakonom”.

Podsjećamo kako je glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov izjavio kako Kremlj po ovom pitanju ne namjerava slušati izjave iz inozemstva.

U Europskoj uniji upravo se razmatra mogućnost uvođenja dodatnih sankcija protiv Rusije zbog uhićenja Alekseja Navaljnog.





 

Komentari

komentar





You may also like