Glavni ruski pregovarač: Izgleda da Ukrajina ne traži mir

Ponašanje Ukrajine u pregovorima s Rusijom navodi na pomisao da Kijev ne želi mir, rekao je novinarima u četvrtak Vladimir Medinski, šef ruske delegacije i pomoćnik predsjednika Vladimira Putina, a prenosi Tass.

“Već je prošlo dva mjeseca, ali Ukrajina se ne trudi dati službeni odgovor ili nas usmeno obavijestiti da uzima stanku”, rekao je Medinski na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. “Stoga imam osjećaj da ukrajinsko vodstvo ne želi mir.”

Rusko-ukrajinski pregovori započeli su 28. veljače. Strane su održale nekoliko sastanaka u Bjelorusiji, a zatim su razgovori nastavljeni putem video veze. Posljednji krug pregovora održan je u Istanbulu 29. ožujka.

Nacrt mirovnog sporazuma između Ukrajine i Rusije bio je 75 posto dogovoren u travnju, izjavio je Medinski. “Dugo smo vrijeme vodili intenzivne razgovore s ukrajinskom stranom o uvjetima postkriznog rješenja. Ti su pregovori okončani 15. travnja kada smo ukrajinskoj strani predali nacrt ugovora koji su dogovorile pregovaračke skupine. Potom je uspješno dogovoreno 75% sporazuma”, rekao je Medinski novinarima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je novinarima 12. travnja da je Kijev odstupio od sporazuma postignutih u Turskoj i doveo ovaj proces u slijepu ulicu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 20. travnja da je Moskva Kijevu predala svoj nacrt dokumenta o sporazumima s jasnim formulacijama i očekuje odgovor. Ruska strana također je naglasila da je obustavljanje pregovora u potpunosti ukrajinska inicijativa.

Komentari

komentar





You may also like