Glavni svjedok protiv Assangea priznao da je lagao istražiteljima

Veliki dio optužnice iz SAD-a protiv osnivača WikiLeaksa, Juliana Assangea, temelji se na svjedočenju FBI doušnika kojeg zovu “Tinejdžer” iz države “NATO partnera”.

Riječ je o Sigurdur Ingi Thordarsonu (28) iz Islanda. Problem s takvim svjedokom i doušnikom jest što ima kriminalnu povijest varanja, lažnog predstavljanja te psihijatrijsku dijagnozu sociopatije. Bilo bi za očekivati da jedan od medijski najeksponiranijih sudskih slučajeva i diplomatskih najbitnijih ipak počiva na jačim temeljima.

U optužnici za hakiranje, krađu podataka i špijunažu protiv Assangea česte se koriste navodi iz istrage od strane spomenutog Thordarsona. Najbitniji dio je onaj u kojem Thordarson tvrdi da ga je Assange navodio na hakiranje i krađu podataka iz SAD-a, ali i islandskih financijskih institucija. Na američkom sudu su povukli paralelu između ovog “islandskog” odnosa s odnosom Assangea i Chelsea Manningom, zaposlenikom američke vojske koji je, navodno, pribavljao povjerljive podatke za Assangea.

Sigurdur Ingi Thordarson je nedvosmisleno priznao za islandski Stundin da je lagao u optužnici te da Assange nije nikada od njega zahtijevao krađu podataka. No, tu je tek početak “Pandorine kutije” laži ovog mladog muškarca.

Thordarson se predstavljao kao visokorangirani djelatnik WikiLeaksa i haker. Nije bio niti jedno niti drugo. Novinari islandskog medija su zaključili da FBI svjedok jedva poznaje informatičke osnove. Osim toga, za WikiLeaks je povremeno volontirao godinu i pol dana, a s Julianom Assangeom se susreo jednom dok je on bio u posjeti Islandu. To ga nije spriječilo da ukrade oko 50 tisuća dolara donacija za WikiLeaks i da putuje na račun medija predstavljajući se kao direktor komunikacije WikiLeaksa nakon što je ta platforma postala poznata.

Osim toga, Thordarson  većinu života ima problema sa zakonom. Najozbiljnije optužnice su za seksualnu prisilnu nad maloljetnicima gdje je obećavao automobile i novac u zamjenu za seks. Osim toga, krivotvorio je potpise odvjetnika te je kupovao i iznajmljivao luksuzne stvari koje ne može otplatiti. Čekao ga je zatvor. Ipak, onda je kontaktirao SAD preko veleposlanstva u Islandu tvrdeći da nudi povjerljive informacije o WikiLeaksu. U roku od 48 sati, u Reykjavik je sletio privatni zrakoplov s osam agenata FBI-ja koji su Thordarson ponudili imunitet u zamjenu za svjedočenje i rad za njih.





Thordarson je sada priznao da je većina toga što je rekao FBI-ju zapravo ili laž ili preuveličavanje. Psihijatrijsko vještačenje sudske obrane Assangea je ustanovilo da Thordarson ima povijest sociopatije te da mu nije strana uporaba bilo kakvih sredstava ako će opravdati njegov, često sebični, cilj. Vještačenje tvrdi da raspoznaje razliku između moralnog i nemoralnog postupanja, ali ga nije dovoljno briga da bi djelovao po tom principu.

Assangea čeka do 175 godina zatvora ako bude izručen SAD-u. Prijatelji tvrde da mu je psihičko i fizičko zdravlje duboko narušeno. Čini se da je to cijena otkrivanja zločina od strane najveće sile koje promovira demokraciju i ljudska prava.

Komentari

komentar





You may also like