Glavni tajnik NATO-a posjetio u Rumunjskoj zračnu bazu u kojoj se nalaze američki vojnici

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg danas je u službenom posjetu Rumunjskoj, gdje se pridružio predsjedniku zemlje u vojnoj zračnoj bazi koja će ugostiti oko 1000 američkih vojnika, prenosi ABC News.

Trupe su raspoređene u zemlju dok savez jača svoje snage na istočnom krilu usred rastućih napetosti između Rusije i Ukrajine. Stoltenberg, koji se sastao s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom i drugim dužnosnicima u jugoistočnoj zračnoj bazi Mihail Kogalniceanu u blizini Crnog mora, rekao je kako “postoji opasnost od oružanog sukoba u Europi”. “Zato smo budni i spremni i zato je prisutnost NATO-vih trupa u Rumunjskoj toliko važna”, tvrdi. Stoltenberg i rumunjski predsjednik sastat će se s postrojbama raspoređenim u bazi.

Posjet šefa NATO-a podudara se s pristizanjem američkog vojnog konvoja s oklopnim vozilima u rumunjsku bazu. To je prvi dio od 1000 američkih vojnika koji će se premjestiti iz Vilsecka u Njemačkoj u Rumunjsku. Dodatne NATO trupe također su raspoređene u Poljskoj i Litvi. Rusija je skupila više od 100 000 vojnika na ukrajinskim granicama i izvela vojne manevre u regiji, ali kaže da ne planira invaziju.

Predsjednik Iohannis je izrazio zahvalnost Washingtonu za slanje trupa u svoju zemlju rekao je da je to “dokaz savezničke solidarnosti”. Trenutačnu situaciju nazvao je “ključnim trenutkom za euroatlantsku sigurnost”.”Mi smo samo 320 km udaljeni od nezakonito anektiranog Krima”, rekao je Iohannis i nadodao “da dijele sjeverne i istočne granice s Ukrajinom”.

Rumunjskoj već ima oko 900 američkih vojnika i članica je NATO-a od 2004. Rumunjska dijeli više od 600 kilometara granice s Ukrajinom na sjeveru. Francuska se također obvezala poslati vojsku u Rumunjsku. Osim toga, Rumunjska je u vojnoj bazi Deveselu na jugu smjestila napredni NATO-ov proturaketni obrambeni sustav Aegis. Taj potez Moskva već dugo smatra prijetnjom, tvrdeći da bi to mjesto moglo ispaljivati ​​napadačke krstareće rakete umjesto onih koje presreću i obaraju druge. Washington je demantirao ove tvrdnje.

Stoltenbergov službeni posjet Rumunjskoj dolazi uoči sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu sljedećeg tjedna. Stoltenberg, čiji mandat u NATO-u prestaje kasnije ove godine nakon što je na toj dužnosti od 2014., rekao je u petak da će ministri NATO-a razgovarati o jačanju prisutnosti NATO-a u jugoistočnoj Europi. Pokreti NATO-ovih trupa usmjereni su na obranu članova vojnog saveza, tvrde iz saveza. Isto tako, NATO neće slati trupe u Ukrajinu ako Rusija pokrene napad na tu zemlju.
Komentari

komentar

You may also like