Glavni tajnik NATO-a: Rusija je postala agresivnija

U intervjuu za američki CNN, glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg je izjavio: „Mi ne vidimo neposrednu ugrozu članica našeg saveza sa strane Rusije. Ali mi vidimo agresivniju Rusiju.“

Odgovarajući na pitanje, mogu li se sadašnji odnosi između Moskve i Zapada nazvati hladnim ratom, Stoltenberg je odgovorio kako to „nije hladni rat“ ali je i priznao „povišenu napetost“ u njihovim odnosima i kazao kako je „nužna snažnija strategija sprječavanja“. Pritom je dodao kako je „za NATO Rusija najveći susjed“.i da se zato moraju tražiti načini za izgradnju odnosa s njom.

Glavni tajnik također je odgovorio na pitanje može li Ukrajina postati punopravna članica Saveza. „Sve ovisi o tome, hoće li Ukrajina podnjeti zahtjev. Ako se to dogodi, članice NATO-a moraju odlučiti odgovara li ono nužnim potrebama.“ Dodao je, kako se Ukrajina orijentira na izgradnju obrambenog sektora koji bi odgovarao NATO standardima. Pozitivno je odgovorio i na pitanje podupire li Savez svoje daljnje proširenje, navevši primjer Crne Gore.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko već je ranije najavio kako vlada ove godine namjerava polučiti „čvrstu potporu“ građana za smjer prema članstvu zemlje u NATO savezu.

Podsjećamo, kako su se odnosi između NATO saveza i Rusije zaoštrili 2014. godine nakon ruskog pripajanja Krima, a poglavito nakon samita u Varšavi, kada je Savez odlučio razmjestiti višenacionalne brigade na teritoriju Litve, Latvije Estonije i Poljske. Moskva je u više navrata javno izjavljivala kako ne namjerava napasti niti jednu članicu NATO saveza, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je nedavno kazao, kako „NATO to jako dobro zna ali se koristi povodom kako bi razmjestio više tehnike i bataljuna blizu ruskih granica“.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like