Glavni tajnik NATO-a saziva sastanak sa Švedskom, Finskom i Turskom

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg objavio je danas da će tijekom sljedećih dana okupiti visoke dužnosnike iz Švedske, Finske i Turske kako bi pokušao premostiti tursku blokadu prijema te dvije zemlje u NATO, piše AFP.

“U bliskom smo kontaktu s Turskom, koja je važan saveznik u NATO-u i s dvije zemlje koje su predale kandidature za Savez: Finskom i Švedskom”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Washingtonu s američkim državnom tajnikom Antonyjem Blinkenom.

“Sazvat ću sastanak kroz nekoliko dana s visokim dužnosnicima” kako bi se postigao napredak oko te dvije kandidature, dodao je. Sastanak će se održati u Bruxellesu.

Stoltenberg želi doći do dogovora prije sastanka NATO-a u Madridu od 28. do 30. lipnja. “Istovremeno, znam da je za napredak potreban dogovor 30 saveznika” NATO, priznao je. Drugim riječima, bez zelenog svijetla iz Ankare, ove dvije nordijske zemlje ne mogu ući u vojni savez.

Potaknute ruskim napadom na Ukrajinu, Švedska i Finska 18. svibnja predale su službene kandidature za ulazak u NATO. Međutim, Turska se usprotivila njihovom članstvu. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužuje Stockholm i Helsinki da prihvaćaju “teroriste” Radničke stranke Kurdistana (PKK). Također ih optužuje da pomažu Gulenovim pristašama. Naime, Erdogan tvrdi da Gulen stoji iza državnog udara 2016.

“Finska i Švedska rekle su jasno da su spremne razgovarati kako bi odgovorile na strahove koje je iznijela Turska”, posebno o pitanju prijetnji koje PKK predstavlja za Tursku, pojasnio je Stoltenberg, rekavši da to pitanje uzima “vrlo ozbiljno”. “Znamo da ni jedna druga članica NATO-a nije imala toliko terorističkih napada koliko ih je imala Turska”, rekao je, dodajući da je Ankara važan saveznik zbog svojeg geografskog položaja na granici s Irakom i Sirijom ali i zbog obala na Crnom moru, “blizu Rusije”.





Komentari

komentar

You may also like