Glavni tajnik NATO-a Stoltenberg volio bi se susresti s Putinom

U danas objavljenom intervjuu za njemačku agenciju DPA, glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg izjavio je kako bi se želio osobno susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. To je obrazložio činjenicom o nastalim složenim vremenima, kada je, kao što je u takvim slučajevima to bilo i ranije, važno zajedno sjediti za pregovaračkim stolom. Čak ako se i u doglednoj budućnosti odnosi Zapada s Moskvom ne poprave, Savezu je nužno biti u mogućnosti „upravljati“ takvim odnosima.

„Ako bude okvirnih uvjeta, ja bih se susreo s predsjednikom Putinom. Rusija je naš najveći susjed i to će tako ostati“, kazao je Stoltenberg.

U posljednje vrijeme glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenbereg daje prilično pomirljive izjave vezane uz potrebu obnavljanja dijaloga s Rusijom, što je bilo slučaj i neposredno uoči nedavno održanog summita NATO-a u Londonu. I to neovisno o činjenici, da je upravo na tom summitu ugroza od navodne ruske agresije determinirana kao glavni problem te vojno-političke organizacije. Istovremeno, i s ruske strane, preciznije njezinog vojnog vrha i Ministarstva obrane, također stižu prijedlozi o nužnosti otpočimanja dijaloga s NATO savezom. Je li sve to znak pojave „zrnaca“ zdravog razuma u prostoru zatrovanom optužbama, prijetnjama, ratnom histerijom i međusobnim pokazivanjem mišića od strane suprostavljenih strana, prije svega na europskom tlu, ostaje tek za vidjeti. Ali neovisno o tome radi li se o stvarnim “Wind of Change” ili za svoju javnost fingiranim (evo, mi smo za dijalog ali suprotna strana to ne želi) pokušajima približavanja dijametralno suprostavljenih stavova o budućoj arhitekturi europske sigurnosti, snižavanje agresivne, ratničke retorike, ako ništa drugo – barem je melem za uši.

 

Komentari

komentar





You may also like