Glavni tajnik UN-a: “Mogućnost nuklearnog sukoba sada je ponovno tu”

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je novinarima u sjedištu UN-a da se sukob u Ukrajini može pretvoriti u nuklearni. “Mogućnost nuklearnog sukoba, što je nekoć bilo nezamislivo, sada je ponovno moguće”, rekao je, a prenosi ga Reuters.

“Ukrajina gori. Zemlja se uništava pred očima svijeta.” Rekavši da je utjecaj ruskog napada protiv ukrajinskih civila dosegao “strašne dimenzije”. Guterres je rekao: “Kakav god bio ishod, u ovom ratu neće biti pobjednika, samo gubitnika.” Guterres je izjavio da ovaj rat nadilazi Ukrajinu i rekao: “To je također napad na najranjivije ljude i zemlje u svijetu. Dok rat pljušti na Ukrajinu, Damoklov mač visi nad globalnom ekonomijom, posebno nad zemljama u razvoju.”

Napominjući da je rusko podizanje razine nuklearne uzbune “jeziv” razvoj događaja, Guterres je rekao: “Mogućnost nuklearnog sukoba, koji je nekoć bio nezamisliv, sada je ponovno moguć.” SAD je poručio da zasad nema razloga da Washington također podigne razinu takve pripravnosti. Guterres je pozvao i na očuvanje sigurnosti nuklearnih postrojenja nakon što je u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani u Zaporižju izbio požar dok je ruska vojska nad njom preuzimala kontrolu.

Antonio Guterres je rekao: “Vrijeme je za diplomaciju i mir kako bi zaustavili užas”. Guterres je zahvalio Turskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Izraelu, Indiji i Kini na njihovim posredničkim naporima. Također je rekao da uspostava zone zabrane letova iznad Ukrajine “ima prevelik rizik od eskalacije napetosti”. Guterres također poziva na “trenutni prekid neprijateljstava” i “ozbiljne pregovore temeljene na načelima Povelje UN-a i međunarodnog prava”.

Komentari

komentar





You may also like