Glavni tajnik UN-a sastaje se s Vladimirom Putinom

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u utorak će posjetiti Moskvu. Ondje će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači, rekla je glasnogovornica čelnika UN-a, izvještava Reuters.

Guterres će također imati radni sastanak i ručak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, rekla je u petak Eri Kaneko, Guterresova suradnička glasnogovornica, na konferenciji za medije u New Yorku.

“Nada se da će razgovarati o tome što se može učiniti da se hitno uspostavi mir u Ukrajini”, rekla je Kaneko.

Guterres je u utorak zamolio Putina da ga primi u Moskvi, a ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da ga primi u Kijevu, u odvojenim pismima predanim stalnim misijama njihovih zemalja pri Ujedinjenim narodima.

Guterres je u utorak također pozvao na četverodnevnu pravoslavnu uskršnju humanitarnu pauzu u Ukrajini od četvrtka kako bi se omogućio siguran prolazak civila iz područja sukoba i dostava humanitarne pomoći u teško pogođena područja.

“Glavni tajnik nije toliko razočaran što njegov osobni poziv nije uslišen, već više što nije došlo do primirja, što civili ne mogu napustiti opkoljena područja i što pomoć, koju su UN i naši partneri spremni isporučiti, ne može stići do opkoljenih područja”, rekla je Kaneko u petak.





Guterres će te razgovore nastaviti tijekom svog posjeta Moskvi, dodala je glasnogovornica.

Invazija Moskve na Ukrajinu, najveći je napad na europsku zemlju od 1945., ubijeno je ili ranjeno tisuće ljudi. Više od 12 milijuna ljudi danas treba humanitarnu pomoć u zemlji, rekao je Guterres.

Otkako je započela, kako kaže, specijalnu operaciju za demilitarizaciju Ukrajine, Rusija je bombardirala gradove do ruševina, a stotine civilnih tijela pronađeno je u gradovima nakon što su se njezine snage povukle. Zapadne zemlje i Ukrajina optužuju Putina za ničim izazvanu agresiju, piše Reuters.





Komentari

komentar

You may also like