Glavni tajnik UN-a sastao se sa Zelenskim i zalaže se za “teritorijalnu cjelovitost” Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski sastao se s glavnim tajnikom UN-a, Antoniom Guterresom u sklopu 76. zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku. Tom prilikom najviše su pričali o stanju na poluotoku Krimu, prenosi Ukrinform.

Glavni tajnik UN-a podržava međunarodno priznate granice Ukrajine. “Jasno ističemo da smo za teritorijalni integritet Ukrajine. I nikada nismo prepoznali kao legitimno ono što se dogodilo na Krimu”, rekao je Guterres, a prenosi TASS. Guterres je time stao na stranu Zapada, a rusku aneksiju Krima zapravo prozvao ilegalnom.

Ranije je stalni ruski predstavnik pri UN -u Vasilij Nebenzja, tvrdio da nema smisla raspravljati o Krimu na marginama Opće skupštine UN-a te da takvi problemi trebaju biti riješeni interno.

Unatoč deklarativnoj podršci UN-a, Zelenski je bio pomalo nezadovoljan dosadašnjim angažmanom UN-a po ovom pitanju. Bio je vrlo zahtjevan u svojoj diplomatskoj ofenzivi, pa je tako Guterresu dao listu od 450 ukrajinskih zatvorenika na “okupiranim teritorijima” i zatražio je od glavnog tajnika UN-a da pomogne oko puštanja Ukrajinaca.

Osim toga, ukrajinski ministar vanjskih poslova, Dmitro Kuleba se zapitao: Temeljna obveza Ujedinjenih naroda je zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta država. I kao ministar, predstavnik jedne od osnivačica Ujedinjenih naroda, želim čuti jasan odgovor Ujedinjenih naroda: zašto nisu u bilo kojem obliku sudjelovali na sastanku Krimske platforme?

Komentari

komentar
You may also like