Glavni tajnik UN-a: za Nagorno Karabah nema vojnog rješenja

Nastavak vojnog sukoba armenskih i azerbajdžanskih snaga u Nagorno Karabahu izaziva sve oštrije osude međunarodne zajednice. Danas im se pridružila i još jedna.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, u utorak, 6. listopada, pozvao je regionalne i ključne međunarodne igrače da pomognu osiguranju žurnog prekida vatre u Nagorno Karabahu, u zoni armensko-azerbajdžanskog sukoba, izvijestio je njegov glasnogovornik Stéphane Dujarric.

Antonio Guterres osuđuje nastavak eskalacije u zoni sukoba, usprkos višekratnim pozivima međunarodne zajednice za njegovo žurno zaustavljanje. Ozbiljno je zabrinut i zbog vijesti o širenju vojnih djelovanja, kao i napadima na civilne zone, izjavio je Stéphane Dujarric i dodao slijedeće:

„Glavni tajnik još jednom naglašava kako u ovom sukobu nema vojnog rješenja i poziva strane na hitni prekid svih vojnih aktivnosti. Poziva sve važne regionalne i međunarodne igrače na aktivno iskorištavanje svoga utjecaja za postizanje žurnog prekida vojnih aktivnosti i povratak pregovorima pod agendom Minske grupe OESS-a.“

 

 





Komentari

komentar

You may also like