Glavni tajnik UN-a zabrinut zbog “znatnoga pogoršanja” stanja u Zapadnoj Sahari

Situacija u zapadnoj Sahari unatrag godinu dana “znatno se pogoršala” zbog obnove sukoba između Maroka i pokreta za neovisnost Fronte Polisario te pandemije COVID-19, ocijenio je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u izvješću Vijeću sigurnosti.

Ta dva čimbenika “znatno su promijenila uvjete u kojima djeluje operacija Minurso (UN-ova operacija u kojoj sudjeluje 235 promatrača), ograničivši sposobnost misije da ispuni svoj mandat” dodao je u dokumentu koji još nije objavljen, ali je u jučer dostavljen AFP-u.

Ustvrdivši da je “duboko zabrinut” zbog svega što se tijekom protekle godine događalo u zapadnoj Sahari, glavni tajnik UN-a ocijenio je da je “obnova sukoba između Maroka i Fronte Polisario veliki korak unatrag u pokušaju postizanja političkoga rješenja” toga starog sukoba. “Opasnost od eskalacije i dalje je velika dok sukob postoji”, napisao je, dodavši da poziva “strane da smire situaciju i odmah prekinu sukobe”.

Istaknuo je da je obnova političkog procesa više nego nužna te da se strane moraju dogovoriti o imenovanju izaslanika UN-a koji će ponovno pokrenuti politički dijalog o zapadnoj Sahari. UN-ova izaslanika za ovo pitanje nema od svibnja 2019. jer su sve osobe koje je Guterres predložio odbile ili jedna ili druga strana.

Guterres u izvješću podsjeća da je sredinom studenoga 2020. Front Polisario najavio, nakon incidenata s Marokom, da se više ne osjeća obvezu da poštuje sporazumom o prekidu vatre koji je postignut 1991.U prosincu 2020. bivši američki predsjednik Donald Trump, prekinuvši dotadašnju američku politiku, priznao je suverenost Maroka nad cijelom zapadnom Saharom, a o toj se odluci sadašnji predsjednik Joe Biden još nije izjasnio.

Potkraj kolovoza je Alžir, koji podupire Polisario, prekinuo diplomatske veze s Marokom, navodeći kao razlog stajališta te zemlje o zapadnoj Sahari.
Pristaše neovisnosti iz Polisarija traže referendum o samoodređenju koji predviđa UN, dok Maroko, koji kontrolira više od trećine bivše španjolske kolonije, predlaže model autonomije pod njegovom suverenošću. Između Maroka i teritorija koji kontrolira Polisario nalazi se zid dugačak 2700 km. Maroko kontrolira dio teritorija Zapadne Sahare koji se nalazi uz obalu.

Komentari

komentar

You may also like