Glavni tužitelj SAD-a: američke tvrtke rade u korist Kine!

Britanska vrludanja oko Huaweija

Američki ministar pravosuđa, ujedno i glavni državni tužitelj, William Barr, smatra kako američke tvrtke pomažu Kini u ekonomskoj i tehnološkoj utrci, stavljajući valastite prihode ispred nacionalnih interesa.

William Barr pritom nije imenovao na koje konkretno tvrtke misli, već je s nezadovoljstvom konstatirao kako su predstavnici američkog biznisa „spremni, u konačnici mnogi od njih – žrtvovati dugoročnu egzistenciju svojih tvrtki zbog polučenja kratkoročnih dobiti“.

U intervjuu za Fox News Barr je izjavio kako je, dok se predsjednik Donald Trump bori  s nastojanjima Kine da potisne Zapad iz sfera poput 5G mreže i mobilne tehnologije, „američka poslovna zajednica postala veliki dio problema“.

U okviru borbe protiv kineske dominacije, američki ministar smatra nužnim kontrolirati kineske znanstvenike, „koje šalju za sudjelovanje u našim ključnim tehnološkim programima“, a također i pozvati zapadne zemlje na korištenje opreme finske tvrtke Nokia i švedske tvrtke Ericsson kao isporučitelja mrežne opreme 5G.

Svi ti potezi usmjereni su na to, da se kineskoj tvrtci Huawei onemogući sudjelovanje u stvaranju infrastrukture 5G mreže u Europi. Ministar Barr čak se prisjetio i Drugog svjetskog rata, dodavši, kako su američke tvrtke vjerojatno zaboravile da kako su obvezane na vjernost SAD-u.

„Američke kompanije bile su (u vrijeme WW2) na strani SAD-a. I sve privilegije i prednosti, stabilnost, vladavina prava i mogućnost zarade, kako tvrtkama tako i privatnim osobama, proizlaze od snage te države“, kazao je Barr.

Podsjećamo: početkom lipnja stigla je vijest prema kojoj Velika Britanija vodi pregovore s konkurentom Huawei Technologies po pitanju isporuka opreme za mobilnu mrežu 5. generacije, s obzirom kako vlada Borisa Johnsona razmatra svoj položaj u odnosu na Kinu u svezi globalne pandemije koronavirusa Covid-19 (info: Bloomberg). Britanski službenici razgovarali su s japanskom tvrtkom NEC Corp radi diversifikacije isporučitelja telekomunikacijske opreme za britansku 5G mrežu. Vlada u tom smislu ima u vidu i južnokorejski Samsung Electronic. Predstavnici američke administracije mjesecima su lobirali za to da je daljnja suradnja s Huaweijom loša po sferu sigurnosti Velike Britanije i SAD-a. Amerikanci su čak upozoravali britanske kolege, kako nastavak suradnje s Huaweijom može „potkopati“ razmjenu obavještajnih informacija između Londona i Washingtona.

Sam premijer Boris Johnson zabrinuo je američku administraciju u siječnju, kada je dodjelio kineskom Huaweiju „ograničene ovlasti“ u razvoju britanske 5G mreže neovisno o američkim upozorenjima. Vodstva britanske obavještajne i sigurnosne službe (MI6 i MI5) savjetovali su Johnsona da nastavi suradnju s Huaweijom. Isto su učinili i britansko Nacionalno središte za kibernetičku sigurnost, kao i Centar za veze (GCHQ), kazavši kako djelatnost kineske tvrtke neće prijetiti britanskom suverenitetu (info: The Daily Mail). Međutim, britanska vlada najavila je provedbu novih analiza o ulozi Huaweija u britanskoj 5G mreži.

Počlitička napetost između Londona i Pekinga porasla je nakon pandemije koronavirusa, kao i kineskih planova oko uvođenja novog zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga, bivše britanske kolonije. Boris Johnson je pozvao kinesku vladu da od toga odustane, ali i dodao, kako će u slučaju usvajanja toga zakona Velika Britanija dati utočište i državljanstvo za 3 milijuna izbjeglica iz tog kineskog grada, čija šira zona broji oko 7 milijuna stanovnika.

 

Komentari

komentar

You may also like