Globalni „Covid-cirkus“: Biden optužuje Kinu, Kina optužuje SAD

Deklasificirana verzija izvještaja američke obavještajne zajednice, koja sažima nalaze obavještajnih agencija o podrijetlu koronavirusa, objavljena je 27. kolovoza na web stranici Ureda američkog ravnatelja nacionalne obavještajne službe. U dokumentu je posebno navedeno kako se koronavirus nije razvio kao biološko oružje. Istodobno, američke obavještajne službe nisu došle do jedinstvenog zaključka u svezi porijekla virusa, njihova mišljenja se i dalje razlikuju. Pri tom su američke obavještajne službe priznale da najvjerojatnije ne bi mogle dati konačnu procjenu porijekla koronavirusa bez pomoći Kine.

O ovoj složenoj temi, koja uključuje i zdravstveni ali sve više i geopolitički aspekt nadmetanja dviju globalnih gospodarskih i vojnih velesila opširnije smo pisali u analizi uoči objave spomenutog američkog izvješća, koju možete pogledati ovdje.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova, kao i veleposlanstvo te zemlje u SAD-u ovih dana oštro optužuju uključivanje američkih obavještajnih službi u traženja odgovora koje može pronaći isključivo znanost, a također “izražava snažno neslaganje i oštru osudu” izjava Washingtona da Kina ometa istragu i ne želi razmjenjivati ​​informacije o koronavirusu s međunarodnom zajednicom.

„Kina je uvijek podržavala i nastavit će sudjelovati u znanstvenim istraživanjima podrijetla (koronavirusa). Ali mi smo protiv političkih manipulacija, pretpostavke krivnje i okrivljavanja drugih”, ​​objavilo je jučer kinesko veleposlanstvo u Washingtonu.

Međutim, kako je u petak, 27. kolovoza, izvijestio britanski The Guardian, predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden izjavio je kako je uvjeren da Kina skriva “kritične” podatke o podrijetlu koronavirusa te je obećao da će tražiti odgovore od kineskih vlasti.

“Postoje kritične informacije o porijeklu ove pandemije u NR Kini, ali od početka su dužnosnici kineske vlade radili na zabrani pristupa međunarodnim istražiteljima i članovima globalne medicinske zajednice”, izjavio je Biden.





Kazao je kako je Kina do sada odbijala sve pozive za dostavu informacija, te da on “neće mirovati dok ne dobije odgovore na svoja pitanja“.

Podsjećamo: Peking je 26. kolovoza zatražio od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) provjeru američkih laboratorija o podrijetlu Covid-19. Kineska vlada i dalje ističe kako je malo vjerojatno da bi virus procurio u laboratorij u Wuhanu.

Ranije su u Sjedinjenim Državama promovirali verziju umjetnog porijekla koronavirusa. Tako je 20. svibnja Obavještajni odbor Zastupničkog doma Kongresa izvijestio o “posrednim dokazima” informacija da je curenje nove vrste koronavirusa SARS-CoV-2 poteklo s Instituta za virusologiju u Wuhanu.





Sve ovo skupa ukazuje kako će se pitanje porijekla koronavirusa „vrtiti u začaranom krugu“ sve dok budu trajale globalne geopolitičke trzavice i sukobi interesa oko podjele moći u budućem svijetu.

Covid-19 je već odavno postao političko pitanje, izišlo izvan okvira medicinske i znanstvene sfere gdje bi primarno trebao biti smješten. O tome, posve otvoreno, danas govore brojni svjetski ugledni analitičari. Iz te činjenice proizlaze i svi problemi vezani uz sve jači otpor javnosti prema strogim mjerama koje vlade brojnih svjetskih država uvode s ciljem suzbijanja pandemije. Ljudi jednostavno imaju sve manje povjerenja u politiku i političare i to postaje univerzalni problem broj 1 koji može negativno utjecati na brojne segmente života, čak i onda kada ti isti političari imaju i dobre namjere i žele raditi na dobrobit zajednice.

Poznato je kako se povjerenje teško stječe ali vrlo lako gubi. A kada se jednom izgubi povratak na staro je vrlo težak i dugotrajan proces za vrijeme kojeg štošta može poći po zlu. To se upravo sada i događa.

Z. Meter: Stiže obavještajna verzija SAD-a o porijeklu Covid-19. Kina ozbiljno prijeti!

 

Komentari

komentar

You may also like