Globalni energetski divovi ostvarili golemu dobit u trećem kvartalu

Globalni naftni i plinski divovi, uključujući Exxon Mobil, Chevron i Equinor, ostvarili su golemu dobit u trećem tromjesečju, profitirajući od velikih troškova energije koji su potaknuli inflaciju diljem svijeta i teško pogodili potrošače, piše Reuters.

Naftne kompanije zabilježile su milijarde dolara dobiti jer su se cijene sirove nafte, prirodnog plina i goriva tijekom tromjesečja kretale blizu rekordnih razina. Globalne zalihe i dalje su male zbog smanjenja proizvodnje uzrokovanih pandemijom COVID-19 i poremećaja na tržištu nakon invazije Moskve na Ukrajinu. Nagli porast dobiti potiče kritike potrošačkih skupina u Sjedinjenim Državama i Europi dok inflacija raste. Američki predsjednik Joe Biden poručio je naftnim kompanijama da ne čine dovoljno za smanjenje troškova energije, dok se u Ujedinjenom Kraljevstvu i Europskoj uniji poziva na daljnje poreze na nepredviđenu dobit za energetske kompanije.

Exxon Mobil, najveći američki ‘naftni div’, izvijestio je o prihodima od gotovo 20 milijardi dolara, premašivši očekivanja i nadmašivši svoj prethodni rekord postavljen u drugom tromjesečju. Exxon, koji je u prethodnom tromjesečju predvodio rekordne dobitke pet ‘naftnih divova’, daleko je nadmašio konkurente Shell i TotalEnergies s gotovo dvostruko većom dobiti u trećem tromjesečju. Chevron je zaradio 11,2 milijarde dolara, gotovo udvostručivši 6,1 milijardu dolara iz istog razdoblja prošle godine. Američki naftni rukovoditelji nisu željeli slaviti ovogodišnje dobitke, već su radije naglašavali investicijske obveze. Američki zakonodavci kritizirali su velike naftne kompanije jer nisu učinile više kako bi brže povećale proizvodnju kako bi nadoknadile rastuće troškove potrošača za grijanje domova i punjenje spremnika plina. Chevronova globalna proizvodnja od 3,1 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno (boed) za cijelu 2022. do sada zapravo je manja za oko 100 000 boeda u odnosu na isto vrijeme od prije godinu dana.

Europske vlade trude se napuniti skladišta plina nakon što je Rusija prekinula većinu svog izvoza prirodnog plina na stari kontinent, svog primarnog kupca. Shodno tome, u petak je norveški Equinor zabilježio rekordnu dobit, potaknutu rekordno visokim cijenama plina u Europi, a talijanski Eni gotovo je utrostručio svoju dobit u odnosu na prošlu godinu, zaradivši 3,73 milijarde eura. “Ruski rat u Ukrajini promijenio je energetska tržišta, smanjio dostupnost energije i povećao cijene”, rekao je izvršni direktor Equinora Anders Opedal u izjavi. Shell je u četvrtak izvijestio o dobiti od 9,5 milijardi, što ga stavlja na put premašivanja rekorda iz 2008. godine.

Medij: Navala na ugljen! Energetska kriza pokreće globalnu potragu za gorivom koje zagađuje okoliš

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like