Google maknuo s Play Storea društvenu mrežu Trumpovaca, Apple prijeti da će učiniti istu stvar

Google je s Play Storea maknuo društvenu mrežu koju koriste Trumpove pristaše Parler, dok je Apple zaprijetio da će učiniti istu stvar ako aplikacija ne pristane na moderiranje sadržaja.

Naime, Parler se brendirao kao alternativa Facebooku i Twitteru te tvrdi da nema cenzure, iako je više lijevo orijentiranih korisnika kazalo da su zbog svojih stavova cenzurirani.

Nakon što je Twitter permanentno suspendirao račun Donalda Trumpa mnogi strahuju da tehnološki divovi koriste svoj (skoro monopolistički) položaj kako bi proizvoljno uklonili nepoželjne stavove iz javne sfere i dodatno ojačali svoj položaj na tržištu.

“Svjesni smo kontinuiranog objavljivanja na aplikaciji Parler čiji je cilj potpaliti postojeće nasilje u SAD-u”; stoji u priopćenju glasnogovornika Googlea, prenosi Bloomberg.

“Priznajemo da može postojati razumna debata o politikama prema sadržaju i da aplikaciji može biti teško odmah ukloniti sav nasilni sadržaji, ali mi zahtijevamo od aplikacije robustno moderiranje nečuvenog sadržaja da bi ju distribuirali putem Google Playa”, dodao je.

Google će suspendirati aplikaciju dok se ne adresira “postojeća i urgentna prijetnja javnoj sigurnosti”.




Najveća internet tražilica tvrdi da je mjesecima podsjećala Parler na spomenuti problem.

Apple je pak izdao ultimatum Parleru – uvedite moderiranje i filtriranje sadržaja u roku od 24 sata ili mičemo aplikaciju. Apple je poslao poruku Parleru da mora detaljno objasniti kako će moderirati i filtrirati sadržaj, piše Bloomberg.





Parler je 18. “najskidanija” aplikacija na Apple Storeu u posljednjih 90 dana.

Čelnik Parlera John Matze je rekao da neće podleći “pritisku anti-kompetitivnih aktera. Uvijek smo provodili naša pravila protiv nasilja i ilegalne aktivnosti, što ćemo i nastaviti. Ali NE ĆEMO podleći politički motiviranim kompanijama i onim autoritarcima koji mrze slobodu govora”, prenosi Buzzfeed.

“Svatko tko kupi Appleov mobitel je očito korisnik. Očito oni znaju što je najbolje za tebe, govoreći ti koju aplikaciju smiješ ili ne smiješ koristiti”, dodao je.

Republikanci, poput utjecajnog senatora Teda Cruza, šefa republikaca u Zastupničkom domu Kevina McCarthyja imaju račun na Parleru te su apelirali na pratitelje da otvore račun na toj društvenoj mreži osnovanoj 2018., piše Buzzfeed.




Podsjetimo, deset republikanskih država tužilo je Google zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja. U tužbi se tvrdi da Google ima dogovor s Facebookom kojim dodatno jača svoju gotovo monopolističku poziciju na tržištu.

Ostaje za vidjeti kako će pravosuđe gledati na ovaj potez kojim Google (a možda i Apple) izbacuje iz igre konkurenciju drugim tehnološkim divovima (Facebooku i Twitteru) i to u vrijeme dok je znatan broj Trumpovih pristaša dodatno ogorčen Twitterovom politikom moderiranja.

Deset republikanskih država tužilo Google: imaju nezakoniti dogovor s Facebook kojim guše konkurenciju

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like